Mezőgazdasági hírek

Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

2020. július 10., péntek

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt tavalyhoz képest idén várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb kenyérliszthez szükséges lágy búzát takarítanak be az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.

A Reuters által megkérdezett elemzők véleményének átlaga szerint a térségben 131,3 millió tonna lágy búzát takarítanak be. Ez jóval elmarad a tavalyi 147 millió tonnától és inkább a két évvel ezelőtti 128,3 millió tonnához lesz közeli.

A lágy búzatermés különösen nagy mértékben Franciaországban és Nagy-Britanniában marad majd el a tavalyitól elsősorban amiatt, hogy a múlt év őszi esős időjárása sok helyütt megakadályozta a vetést.


Egyes szakértők szerint javította az idei terméskilátást Németországban és Lengyelországban a csapadékmennyiség júniusban, amikor az átlagoshoz képest kevésbé volt meleg.

Az elemzők szerint a román lágy búzatermés mennyiségét azonban már nem tudta érdemben befolyásolni a júniusi eső a tavaszi aszály után.

Megfigyelők úgy vélik, hogy Oroszországban – amely a világ vezető búzaexportálója – minden összejött ahhoz, hogy idén kimagasló legyen a lágy búzatermés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu