Mezőgazdasági hírek

Az erősödő dollár húzta le az amerikai árakat

2021. szeptember 8., szerda

Amerikában eladói nyomás, míg Európában vegyes összkép alakult ki kedden az agrárpiacokon. A hétfői kereskedési szünnap után Chicagóban a a búza 0,9 százalékot, a kukorica 2,53 százalékot, a szójabab 1,2 százalékot, a repce pedig 0,7 százalékot vesztett értékéből. Európában a malmi búza kurzusa stagnált, a kukoricáé és a repcéé emelkedett, a takarmánybúzáé pedig csökkent.

Elemzők arra számítanak, hogy az USDA szeptember 10-i kilátásaiban a középnyugati betakarítás kezdetével növelni fogja az amerikai kukorica- és szójabab termelési becsléseket.

Az amerikai dollár 0,49%-kal 92,49 ponton zárt a főbb valutakosárral szemben, ami nyomást gyakorolt a gabonaexportra, amely már az Egyesült Államok Mexikói-öbölben lévő kikötőinek bezárásától is szenved.

“A dollárban bekövetkezett erősödés minden árucikkünkre negatív hatást gyakorolt” – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions vezető piaci elemzője.

Az Egyesült Államok kukorica- és szójabab-exportja többéves mélypontra esett a múlt héten, miután az amerikai déli exportterminálokat megtépázta az Ida hurrikán. Az exportlétesítmények zárva maradnak a károk és az áramkimaradások miatt.“Kicsit tovább tart a helyreállítás, mint gondoltuk, így exportunkat még nem állt vissza a normálisnak tekinthető szintre. Sok vásárló egyszerűen nem vásárol most az USA-ból. Még mindig sok a bizonytalanság az öbölben zajló események kapcsán” – mondta Karl Setzer, az Agrivisor nyersanyagpiaci elemzője.

Az amerikai exportőrök mindössze 68 059 tonna szójababot szállítottak a szeptember 2-án zárult héten, ami 82%-kal kevesebb, mint egy héttel korábban, és 96%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az USDA szerint a 275 799 tonnás kukoricaexport 53%-kal volt alacsonyabb, mint az előző héten, és 69%-kal alacsonyabb, mint az előző évben.

A szójabab-határidős ügyleteket a Kínába exportált legutóbbi exportértékelések támasztották alá, bár a kínai szójabab-import augusztusban visszaesett az egy évvel ezelőttihez képest – mutatták a vámügyi adatok.

A búza elvesztette helyét a világszinten jelentős szállítók, például Oroszország és Észak-Amerika tekintetében a vegyes terméskilátások miatt. Igaz az Ausztrál Mezőgazdasági és Erőforrás-gazdaságtudományi és Tudományos Hivatal több mint 17%-kal emelte előrejelzését az ország következő termésére vonatkozóan, a közelmúlt kedvező időjárásának hatására.

Európában a malmi búza 242,25 euróba, a kukorica 213,25 euróba, a repce 576,75 euróba, a takarmánybúza pedig 187,65 angol fontba került tonnánként.

Forrás: agroforum.hu