Mezőgazdasági hírek

Az elszállt élelmiszerárak miatt év végéig korlátozza Argentína a marhahúsexportot

2021. június 30., szerda

Az argentin kormány közölte, hogy az élelmiszerár-infláció megfékezésére tett erőfeszítései részeként korlátozzák az egyes hazai marhahúsok kivitelét az év végéig.

A világ ötödik legnagyobb marhahúsexportőre és egyben Kína egyik legfontosabb beszállítója, Argentína május közepén egy hónapra leállította az exportkereskedelmét. „A kivitel helyreállt, de csak a tavalyi átlagos export 50%-áig” – mondta Matias Kulfas argentin termelésfejlesztési miniszter egy sajtótájékoztatón.Ugyanakkor az argentin mezőgazdasági ágazat ellenzi, hogy a kormány beavatkozzon a hús- és gabonaexport piacokba.

„Nem értünk egyet azzal, hogy az exportot csak 50%-ban nyissuk meg” – mondta Carlos Achetoni, az Argentin Agrárszövetség (FAA) elnöke a helyi médiának.

Múlt héten az argentin húsfeldolgozók megállapodást kötöttek a kormánnyal a marhahúsexport részleges újraindításáról.

Belföldi infláció

A kormány azonban a belföldi inflációt is szem előtt tartja. Az áprilisig tartó 12 hónapban a húsárak Argentínában a hivatalos adatok szerint 60-70%-kal emelkedtek. 2021 első négy hónapjában az Argentínában előállított 965 286 tonna marhahús 28,8%-át exportálták, ebből pedig 76,6% Kínába ment.Az ország teljes inflációs rátája idén várhatóan megközelíti az 50%-ot.

A marhahús ára a grillételeiről és zamatos steakjeiről ismert Argentínában érzékeny téma, különösen a novemberben esedékes félidős parlamenti választások miatt.

Megfizethető árak

„Tervünk rövid távú céljai közé tartozik az ágazat megszervezése annak érdekében, hogy a hazai piacon megfizethető áron tudjuk biztosítani a húsellátást” – mondta Kulfas.A kormány középtávú célja pedig a hústermelés növelése, a jelenlegi 3,2 millió tonnáról évi 5 millió tonnára – közölte később a minisztérium a közleményében.

„Így 3 millió tonnát a belföldi piacra szánnánk, ami a helyi fogyasztást lakosonként évi 70 kilogramm fölé emelné, 2 millió tonnát pedig exportra, ami a tavalyi kivitel megduplázását jelentené” – közölték, hozzátéve, hogy a terv megvalósítása 30 napon belül megkezdődik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu