2020. március 18., szerda
Hónapok óta először csökkent az élelmiszerek világpiaci ára, részben a koronavírusnak (COVID-19) köszönhetően. Azonban az árak még így is magasabbak (+8,1%) mint egy évvel ezelőtt.
A növényi olajok export árának éles visszaesésének köszönhetően 2020 februárjában a világpiaci élelmiszerárak jelentősen visszaestek. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (Food and Agriculture Organization, FAO) élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árainak havi változását követő élelmiszerár-indexe idén februárban 180,5 pont volt, 1%-al alacsonyabb az előző hónaphoz képest, de továbbra is 8,1%-al magasabb, mint egy évvel korábban.
A FAO növényiolaj-indexe 10,3%-al csökkent 2020 januárjától, miközben a nemzetközi pálmaolaj-árak még jelentősebb zuhanást produkáltak a vártnál magasabb malajziai termelés, az indiai importkereslet ideiglenes visszaesése és a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt.
A gabonaár-index februárban 0,9%-os csökkenést mutatott. A búzaárak – a jól ellátott piacnak köszönhetően − alacsonyabbak voltak, míg a kukorica ára visszaesett, mivel csökkent az állattenyésztési ágazat iránti kereslet. Ugyanakkor a nemzetközi rizsárak emelkedtek – a távol-keleti és a kelet-afrikai keresletnövekedésének köszönhetően.
A húsár-index januárhoz képest 2%-al csökkent. Az aszály okozta vágás Új-Zélandon további nyomást gyakorolt a juhhús árára, míg a baromfi árát az alacsonyabb ázsiai behozatal befolyásolta. A tejtermékár-index 4,6%-ot emelkedett, amelyet főként a sajt emelkedő ára befolyásolt. A tejpor kereslete ugyanakkor csökkent. A cukorár-index 4,5%-al emelkedett, annak ellenére, hogy a globális importkereslet mellett Indiában és Thaiföldön csökkent a termelés.
Forrás: agrotrend.hu / NAK