Mezőgazdasági hírek

Az élelmiszerek 6,2 százalékkal drágultak novemberben

2020. december 9., szerda

Az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt tavaly novemberhez viszonyítva az októberi 6,5 százalékot követően. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójából kiderül, hogy az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) ára 14,4 százalékkal emelkedett, a friss gyümölcsök 27,0 százalékkal lettek drágábbak, az októberihez képest 3,0 százalékkal csökkent az áruk.

A párizsi, kolbász 12,6 százalékkal, az étolaj 11,5 százalékkal, a liszt 10,5 százalékkal, a cukor pedig 10,4 százalékkal drágult. A zöldségárak egy hónap alatt 6,3 százalékkal, egy év alatt 9,1 százalékkal mentek feljebb. A tojás 7,3 százalékkal, a felvágottak 11,4 százalékkal, a kenyér 7,8 százalékkal, a sertészsír 9,1 százalékkal, a munkahelyi előfizetéses étkezés 9,7 százalékkal drágult tavaly novemberhez viszonyítva. A dohánytermékek 10,1 százalékkal, a szeszes italok 3,0 százalékkal kerültek többe.Idén októberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal nőtt, ezen belül az étolaj 4,0 százalékkal, a tojás 2,6 százalékkal, a péksütemények 1,6 százalékkal, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 0,9 százalékkal többe, a sertéshús 2,2 százalékkal, a szalámi, szárazkolbász, sonka 1,9 százalékkal, a kávé 1,5 százalékkal kevesebbe került. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,4 százalékkal, ezen belül a dohányáruké 0,7 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 0,6 százalékkal, ezen belül – az ingyenessé tett közterületi parkolás hatására – az autópályadíj, gépkocsikölcsönzés, parkolás 22,9 százalékkal csökkent. A járműüzemanyagokért 3,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

2020. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,4 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,9 százalékkal emelkedtek.

2020. novemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme összességében 2,7 százalékra lassult. Az alacsonyabb árdinamikában a szolgáltatások októberinél kisebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet. Egy hónap alatt, októberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek.

Forrás: agroforum.hu