Mezőgazdasági hírek

Az egységes kérelmek mintegy kétharmadát idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségével adták be a gazdák

2023. június 14., szerda

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A határidőig, 2023. június 9-ig beadott 164.603 kérelem több mint 65 százalékának, 107.391 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Az év elején indult új Közös Agrárpolitika jelentősen megváltozott szabályrendszere komoly feladat elé állította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK), hiszen előrelátható volt, hogy több időt és munkát igényel majd az egységes kérelmek elkészítése.

A NAK felkészülten várta az egységes kérelmek április 20-án indult beadási időszakát, amelynek keretében több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehetett támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

A 2023. június 9-i benyújtási határidőig 164.603 kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz, ennek mintegy kétharmadát, 107.391 darabot a NAK falugazdászai segítségével nyújtották be a gazdálkodók. A Kamara közreműködésével beadott kérelmek 1,64 millió hektárt fednek le.

A 2023. június 9-i határidő jogvesztő, így az azt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

A NAK azoknak a gazdálkodóknak is támogatást nyújtott, akik maguk vagy nem falugazdász segítségével adták be a kérelmüket. Portálján rendszeresen frissülő gyűjtőoldalon ismertette az új támogatási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat. Videósorozatokat, illetve a saját gazdaság várható támogatásának kiszámítását segítő KAP-kalkulátort készített és tett közzé. Az Agrárminisztériummal együttműködésben országszerte gazdafórumokat szervezett, és több tájékoztató kiadványt is megjelentetett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu