Mezőgazdasági hírek

Az aszály ellen az új csodaszer az édesburgonya

2022. október 10., hétfő

Egyre többen veszik az édesburgonyát, a hazai termelők mégis nehéz helyzetben vannak, hisz a batáta szabályozatlan, ritkán vizsgált terület. Nem véletlen, hogy a termelők nagy része a bio módszerekkel kísérletezik: nincs ugyanis megfelelő és alkalmas vegyszer. Pedig a trópusi növény jól alkalmazkodna a hazai, változó klímához, sokkal inkább, mint a hagyományos burgonya. De valóban egészségesebb, mint a megszokott krumpli?

Magasabb az ára, legalább a duplája az ismert burgonyáéhoz képest, a termelők viszont bajban vannak, mert gyakran termeléstechnikai szabályozás és iránymutatás nélkül kell belevágniuk a batáta termesztésébe  írja a növényvédőszer.hu.

Magyarországon csak 140-170 hektár az összes termőterület, tehát van még hová fejlődni”.

A batáta egy olyan szubtrópusi növény, amely Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékéről származik. Ez azért kiemelendő, mert az idei év jó példa volt arra, hogy idehaza hogyan változnak meg a klimatikus viszonyok -így az aszályos periódusok, vagy a hosszú őszi időszakok, amelyeken jól érzi magát a növény. A legnagyobb problémát a termesztéstechnológiai hiányosságok okozzák, tehát, hogy melyik megyében milyen jellemző fajta termeszthető biztonsággal.

Szerencsére jelenleg is zajlanak különbözőkutatások, így a termelők megfelelő segítséget kaphatnak. Ez azért is fontos, mert az elmúlt években még a növényvédelem szintjén sem történt komoly változás, ezért az ültetvények biztosításátsokszor csak hosszú próbálkozások árán sikerült megoldani. Van még egy csapdahelyzet, amikor azt mondják, hogy a batátának nincs betegsége. Ez azért nem igaz, mert meg kell küzdeni a különböző talajlakó kártevőkkel, vagy a palántadőléssel, a gyökér rothadással, de a tenyészidőszak alatt megjelenhet a fuzárium, a mezei pocok és a hörcsög is. Vannak már elérhető és jól alkalmazható növényvédelmi készítmények, amely kedvező előrelépés, mert mostantól elmondható az, hogy a batáta növényvédelme kezd megoldódni és végre egészséges kár- és kórokozó mentes alapanyagot lehet előállítani. Ebben segítenek ezek a készítmények.

Az édesburgonya termesztése nem igényel különleges szakértelmet, bárki megpróbálkozhat a termesztésével. Első alkalommal szerezzük be az ültetéséhez a palántát, később már saját batáta gumó meghagyásával és felhasználásával oldhatjuk meg az ültetést, hajtatással. Azonban ha egyetlen gumót megvásárolunk, olcsóbban előállíthatjuk az ültetéshez szükséges palántát.

Forrás: agrotrend.hu