Mezőgazdasági hírek

Az állattenyésztés -halmozottan hátrányos- helyzetképe

2023. március 22., szerda

A fenti címen tartotta előadását Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója, amiben az ágazat helyzetét értékelte. Véleménye szerint, egy nehéz év után, egy még nehezebb év jön az állattenyésztők számára.

A magyar állattenyésztést érő külső és belső hatások nagymértékben megnehezítik a tervezést. Az egyik külső folyamat a globalizáció, a globális gazdasági növekedés és kereskedelem lassulása. A helyi termelésre nézve ez még pozitív hatású is lehetne, de a termelési költségek emelkedése, illetve magas szintje nehezítő tényezők. Az előrejelzések szerint tovább nőhet a piaci árak volatilitása.

Jó hír ugyanakkor, hogy a hús és a tejtermékek globális kereslete továbbra is nő, főként Ázsiában.

Csakhogy az EU-ban stagnál, illetve csökken a kereslet, és az EU versenyképessége is romlott globális összevetésben, értékelte az ágazat helyzetét Wagenhoffer Zsombor.

A klímaváltozásnak globálisan nézve nyertesei és vesztesei is lesznek. Magyarországon várhatóan nehezebb és drágább lesz a gazdálkodás. A takarmányárak magasabbak lesznek, mint az utóbbi öt év átlaga, bár a tavalyihoz képest jelentősen csökkennek. Viszont ezzel párhuzamosan a felvásárlási árak inkább lefelé mozdulnak, semmint felfelé.

Az állattenyésztésnek járványügyi helyzet romlásával kell szembesülnie az Európai Unióban. A madárinfluenza és a sertéspestis már szinte állandóan jelen vannak, és ennek következtében még jobban felértékelődik az élelmiszerbiztonság. Miközben ennek a jelentősége növekszik, közben erősödik az állattenyésztés-ellenes politikai és társadalmi légkör.

Az ágazatot érintő fontosabb folyamatok egyike az energia-önellátás kérdése. A külső energiahordozóktól való függés határozza meg a termelést, és aki részben vagy teljes egészében önellátóvá tud válni, biztosítani tudja a saját túlélését.

Egyre több kis, de annál hangosabb csoport szeretné elérni az állattenyésztés megszűnését Európában, de a józan többség csendben vásárolja a húst, a tejet és a tojást, amíg lehet. Több tanulmány bizonyítja, hogy az EU állattenyésztése a legzöldebb, a legfenntarthatóbb a világon.

Mivel az emberek először az árat nézik, csak azután az etikai szempontokat és a termékek származási helyét, az EU állattenyésztése csak akkor maradhat életben, ha az állatjólléti és környezetterhelési szempontokat úgy érvényesítjük, hogy a termelés jövedelmező marad.

Ez nagyon magas ár a zöld állattenyésztés megvalósításáért és működtetéséért, és további nehezítő körülmény, hogy egyre nehezebb közösségi forrást bevonni a magyar állattenyésztés fejlesztésébe.

A kihívásokra több európai szervezet is közös tanulmányt dolgozott ki. Az Állattenyésztők Szövetség szerint ezek a tanulmányok egyoldalúan az állatjóllétre koncetrálnak, pedig sokkal komplexebben kellene vizsgálni a kérdést. Az állattenyésztés fejlesztését megnehezíti, hogy a szükséges források nem úgy és nem akkor hozzáférhetőek, amikor és ahogyan szükség volna rájuk. Wagenhoffer Zsombor hasznosnak tartja, hogy a magyar politikusok értik és megértik az állattenyésztés kérdéseit. Kiszámíthatóság és tervezhetőség, ez az a két dolog, amire 2023-ban különösen nagy szüksége van az állattenyésztésnek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu