Mezőgazdasági hírek

Átlátszó napelem mentheti meg a kertészeteket?

2022. szeptember 30., péntek

Az átlátszó napelem jelentheti az üvegházak energiaellátásának jövőjét. A hasonló fejlesztésekre nagy szükség van, az üvegházak fűtését ugyanis az energiaválság miatt egyre kevesebb kertészet tudja megfizetni Európában. A technológia iránt a hazai termelők is érdeklődnek, a gyakorlati hasznosításra azonban néhány évet még várniuk kell.

Súlyos csapást mért az energiaválság az európai kertészetekre, a hajtatott zöldségekkel foglalkozó vállalkozások sorra zárják el a melegházak fűtését, illetve mondanak le a pótmegvilágításról. Nem csoda, hiszen az üvegházi növénytermesztésben az energiafogyasztás a második legnagyobb működési költség, a termelés alapvető feltétele a klímakontrolláltság és a pótmegvilágítás megléte. A kutatók azonban már dolgoznak azon, hogy a fosszilis energiahozdozókat megújulókra cserélhessék a kertészek.


Fotó: MTI / Rosta Tibor

Egy londoni, nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano megalkotta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem befolyásolja a növények fényellátottságát és fejlődését.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb honlapján elérhető tájékoztató szerint az új fejlesztésű napelem rugalmas, tartós és környezetbarát biopolimerekből készül. A technológia célja, hogy felváltsa a hagyományos, törékeny és nehézfémeket tartalmazó napelemeket, és fenntartható módon járuljon hozzá az üvegházak energiaellátottságához. A technológiai újítás több szempontból is előnyös lehet a kertészetek számára. Az Észak-Karolina Állami Egyetem és a NextGen Nano által végzett kísérletek alapján a napból érkező fény spektrumának szabályozásával manipulálható a klorofilltartalom a növényekben, ezzel optimalizálva a fejlődésüket, miközben villamos energiát termelnek, amivel az üvegházban termesztéshez szükséges megvilágítást biztosítják.

A szakmaközi szövetség szerint a mostani, válságos időszak is rámutatott arra, hogy szükség van az üvegházak energiaellátásának diverzifikálására. Erre jó példa lehet a környezetbarát, fényáteresztő napelem is.

Bár a technológia iránt már a magyar vállalkozások is érdeklődnek, az áttetsző napelemek használatára azonban még várni kell. Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségalosztályának vezetője szerint az említett napelem még kísérleti fázisban van, s mielőtt a kertészetek használni kezdenék, több kérdésre is meg kell találni a választ.

 A szakember szerint egyelőre tisztázatlan, hogy milyen a napelemek természetes fényáteresztő képessége, magyarul árnyékolják-e valamennyire a növényeket. Az is fontos kérdés emellett, hogy a téli időszakban – amikor az üvegházak fűtése valóban óriási költséget jelent a kertészeteknek –, mennyi energiát tud termelni a napelem, mennyi idő alatt térül meg a befektetés.

– Ha hosszabb távon ilyen magas szinten maradnak az árak, minden bizonnyal diverzifikálni kell a kertészetek energiaellátását. Ebben az esetben jó szolgálatot tehetnek az ilyen technológiai újítások – mutatott rá Ledó Ferenc.

Bár a nyugat-európai kertészetekhez képest a hazai vállalkozások előnyben vannak, hiszen például a holland gazdálkodókkal ellentétben itthon gáz helyett termálvízzel fűtik az üvegházak jelentős részét, a víz mozgatásához azonban így is rengeteg energiára van szükség. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre több helyen tértek át a megújuló energia használatára, ott azonban, ahol nincs napelem, súlyos pénzeket kell kifizet­niük a kertészeteknek a szivattyúk működését biztosító villamos áramért. A szakember szerint a jövőben ebben jelenthetne segítséget a termelőknek az áttetsző napelem, hiszen ennek használatával villamos energia nélkül tudnák hasznosítani a termálvizet.

Forrás: agrotrend.hu