Mezőgazdasági hírek

Átadták a meteorológiai szolgálat automata rádiószonda berendezését

2020. augusztus 26., szerda

Átadták az Országos Meteorológiai Szolgálat automata rádiószonda berendezését kedden Budapesten a Marczell György Főobszervatóriumban.

A berendezéssel automatikusan tudják indítani a magasabb légrétegek megfigyelésére szolgáló rádiószondát. Az átadó ünnepségen Nagy István agrárminiszter kiemelte, az Országos Meteorológiai Szolgálat az országban két helyen, Budapesten és Szegeden telepített önerőből automata rádiószonda berendezést, összesen 170 millió forint értékben.

Fotó: Fekete István

Hozzátette, a Magyarországon telepített berendezések az elérhető legjobb minőségű adatokat szolgáltatják a légkör állapotáról, és teljesítik a Meteorológiai Világszervezet által támasztott legmagasabb követelményeket is. Nagy István kiemelte, a világszintű éghajlatváltozás miatt az emberek egyre kiszolgáltatottabbak, a káros hatások megelőzésének hatékony eszköze a globális időjárás-megfigyelési rendszer adatai alapján készülő előrejelzések, riasztások felhasználása.

Az agrárminiszter rámutatott arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat kiemelkedő színvonalú, Kelet-Közép-Európában egyedülálló, professzionális meteorológiai és levegőkörnyezeti mérőhálózatot üzemeltet, hasznosságát pedig mindennap tapasztalni lehet.

Fotó: Fekete István

A tárcavezető hangsúlyozta, ahhoz, hogy a meteorológiai szolgálat a lehető legpontosabban jelezni tudja a veszélyes időjárási eseményeket, nélkülözhetetlenek a legkorszerűbb eszközök, módszerek, valamint a szakmai ismeretek.Ismertette, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt években számos területen hajtott végre fejlesztést, egyebek közt tavaly megújította a villámdetektáló rendszerét, fejlesztette a polgári repülőterek meteorológiai kiszolgálását és létrehozott egy teljesen új repülésmeteorológiai honlapot.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta, hogy az automata rádiószonda berendezés telepítése Európában is élenjáró fejlesztés, az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat életében pedig mérföldkő. A rádiószonda mérőeszközt automatikusan fel tudják küldeni naponta kétszer mindkét helyszínen.

Fotó: Fekete István

Rámutatott arra, hogy a rádiószondázás jelentős fejlődésen ment keresztül. Eddig 104 ezer alkalommal küldtek emberi segítséggel rádiószondát a légkörbe, mostantól automata módon tudják ezt a feladatot elvégezni, és az elérhető legjobb adatokat tudják majd szolgáltatni. Az automata berendezésbe 60 szondát lehet betárolni, így egy eszköz egy hónapon át tud automatikusan működni.

A Szegeden és Budapesten telepített finn gyártmányú automata rádiószonda berendezéseket a sikeres gazdálkodás eredményeként a szolgálat önerőből tudta megvalósítani, és ezzel befejeződött a 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat távvezérlési rendszerének teljes megújítása – mondta Radics Kornélia.

Forrás: agrotrend.hu