Mezőgazdasági hírek

Aszály és öntözési tilalom Belgiumban

2023. július 12., szerda

Bár többször voltak helyi záporok, érdemben nem segítettek a helyzeten. Nyugat-Flandriában, az Yser folyó mentén több csatornából is tilos a vízkivétel a régóta tartó aszály miatt, írja a vlam.be agrárhírportál.

A csatornákkal amúgy sűrűn behálózott térség már egy ideje küzd a szárazsággal, három patak (Rivierbeek, Heulebeek, Kemmelbeek) vízgyűjtő területén

június közepe óta van érvényben vízkivételi tilalom. Június utolsó dekádjában néhány zápor rövid időre megemelte ugyan a vízszintet, de csak átmeneti időre,

az amúgy több mint egy hete a minimális határérték alatt van mindegyik említett vízfolyásnál.

A többi vízfolyás esetében jelenleg nincsenek problémák, írja a vlam.be. A csatornákon és a hajózható vízi utakon is biztosított a forgalom, a vízminőséggel azonban probléma van, nemcsak a kisebb vízfolyásokon, de az Yser folyó esetén is. A kékalgák miatt több csatornán is korlátozásokat vezettek be.

2020 nyarán egyébként elindult Flandriában a Blue Deal, az a terv, amelynek célja az aszály és a vízhiány elleni küzdelem strukturált kezelése.

Három év elteltével első ízben összesítettek néhány kulcsfontosságú adatot, ez ugyancsak a vlam.be hírei között olvasható. A Blue Deal óta például 5000 hektár vizes élőhelyet valósítottak meg, és 48 duzzasztóművet építettek mezőgazdasági területeken, és a tervek szerint további 1000 hektárnyi vizes élőhelyet fognak létrehozni. A vizes élőhelyek, például a mocsarak, tavak és folyók altalajában hosszabb ideig megmarad a víz, így több ideje van a beszivárgásra. Ez helyreállítja a természetes szivacsfunkciót. A vízfolyások természetközeli állapotának visszaállítása is ugyanezt a célt szolgálja. Eddig 20 kilométernyi szabályozott folyót rendeztek át, hogy azok ismét kanyargósak legyenek, írja a flamand agrárhírportál.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu