Mezőgazdasági hírek

Árutőzsdei termék lesz a durumbúza és takarmány-árpa

2020. november 20., péntek

Az Euronext a jövő év második felében várhatóan beindítja a durumbúza és a takarmány-árpa kereskedését az európai árutőzsdén.

Az Euronext egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy árupiaci termékeket dolgoz majd ki a durumbúzára és a takarmányárpára, annak érdekében, hogy bővítse az áruüzletágát. Jelenleg a fizikai teljesítést kínáló határidős ügyletekre összpontosítanak.

Eredetileg a durumbúza és takarmányárpa kerekedésének elindítását idénre tűzték ki célul, de ez a kapcsolódó kereskedési platform fejlesztése miatt nem jött létre.

“A platform jövőre lesz elérhető a második félévben” – mondta Nicholas Kennedy árupiaci vezető a Global Grain konferencián. “Most megerősítjük a durumbúzát és a takarmányárpával kapcsolatos hírt, egyelőre csak ezeket erősítjük meg, de tárgyalunk más termékekről is.”

Az Euronext árucikk-üzletágát a párizsi árutőzsde búza határidős piaca uralja, amely széles körben használnak referenciaként az európai gabonapiac számára.

Az új határidős termékek kidolgozása mellett az Euronext másfajta termékeket is kifejleszthet, például a malmi búza határidős és a fizikai szállításra, például a német vagy a fekete-tengeri búza közötti kereskedelmi árkülönbségekre szóló úgynevezett spread-eket is – tette hozzá Nicholas Kennedy. Az Euronext több árinformációs irodával is együttműködik fizikai referenciaértékek beszerzésében – fűzte hozzá az árupiaci vezető.

Az Euronext több tőzsde összeolvadásával jött létre. Az Euronext Paris Franciaország tőzsdéje, amely 2000 szeptemberében olvadt össze az amszterdami, a lisszaboni és a brüsszeli tőzsdékkel. Ezen országok együttese alkotja az Euronext NV-t, amely Európa második legnagyobb tőzsdéje a Londoni Értéktőzsde után. Az Euronext üzemelteti a MATIF határidős tőzsdét, amely határidős ügyletekkel és opciókkal kereskedik kamat- és nyersanyagpiacon, így az agrárpiacokon is. Az összes termék elektronikus kereskedelmet folytat az úgynevezett NSC rendszeren, amelyet az Euronext valamennyi tagja elfogadott.

Forrás: agroforum.hu