Mezőgazdasági hírek

Árnyékolás és/vagy éjszakai műszak – hogyan védjük az állatokat a hőségtől?

2022. augusztus 3., szerda

A napokban enyhült a forróság, most „csak” hőség van. A sajtóban arról sok szó esik, hogy a társállatokkal ilyenkor mi a teendő, de a hőség a haszonállatokat is megviseli, ami ellen a gazdálkodóknak is védekezniük kell. A korszerű istállókban már kiküszöbölhető, de legalább csökkenthető a hőstressz, de a kisebb termelőknek más megoldásokat kell kitalálniuk.

„Nekem szerencsém van, mert csatornám van, amiből az állataim akkor isznak, amikor akarnak” – mondja Varga Imre dunavecsei juhász, hozzátéve, hogy a nyájat hajnalban és éjszaka legelteti – már ameddig még kitart a legelő. Ha a napokban nem jön csapadék, akkor kénytelen lesz az állatait takarmánnyal etetni.

A legelők a Zemplénben viszonylag jó állapotúak, így a legeltetésnek nincs akadálya, de itt is hajnalban és késő este legelnek és napközben árnyékban hűsölnek az állatok. Ádám László, a jósvafői hucul ménes ménesgazdája elmondta, hogya lovaknál és a saját juhászatában is sokkal több víz fogy, mint általában, így naponta a korábbiaknál jóval többször kell ellenőrizni, hogy friss vizük legyen az állatoknak.

A kistermelő tejelőszarvasmarha-tartó Szilágyi Szabina Orosházán ugyancsak a hajnali és késő esti „műszakot” vezette be: ekkor etet és fej, hogy az állatok étvágya a lehető legjobb legyen, és az itatások számát is megemelte. Nappal pedig a lehető legnagyobb mértékben árnyékolja az állatok „szállását”

A Nébih a kánikulában arra figyelmezteti a gazdálkodókat, hogy a zárt térben tartott állatok – mint például a nyulak vagy a csirkék – jóléte nagyban függ a szellőztetéstól. Ha az istállóban elromlana az automata szellőztető, azt azonnal meg kell javítani! A háztájiban az árnyék és a huzat lehet a megoldás.

„Azoknak az állatoknak, amelyeket kifutóval rendelkező ólban tartanak, biztosítani kell az árnyékos területet is! A sertések például e nélkül könnyen leégnek a tűző napon – figyelmeztet a szakhatóság, és felhívja a figyelmet, hogy a hosszabb távú közúti állatszállítások szabályai szigorodtak – rövidebb távra pedig a kora hajnali időszakot javasolják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu