Mezőgazdasági hírek

Anyatehéntartás támogatáshoz kapcsolódó szaporítási események bejelentése

2022. december 14., szerda

A 2022. évi Egységes Kérelem felületen benyújtott termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás (Európai Uniós), valamint az átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatás esetében a született borjakra vonatkozóan a támogatási év december 31. napjáig be kell jelenteni minden érintett szaporítási eseményt.

A kérelmezők számára nagyon fontos jogszabályváltozás előbbre hozta a bejelentési kötelezettséget. A NÉBIH a háremszerű és szabad pároztatás bejelentését 2022. december hónapban befogadja abban az esetben is, ha a bejelentés időpontjában még nem telt le az érintett időszak, tehát a bizonylaton szerepelhet a december 31. nap is, mint záró dátum. Ez a lehetőség kizárólag 2022. december 1-31. között áll fenn, a továbbiakban csak lezárt időszakot lehetséges bejelenteni.

A két támogatási jogcímnél a támogatás elnyeréséhez a gazdálkodók kötelesek a szaporítási eseményekre vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni a NÉBIH Termékenyítési Rendszerébe (TER). Ezt papír alapon, vagy weben keresztül tudják megvalósítani. A www.enar.hu oldalon elérhetők a letölthető papír alapú bizonylatok (2201 Termékenyítési napló, 2204 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lapja, 2210 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő és módosító lapja) és kitöltési útmutatóik. Az embrió átültetések bejelentését csak arra jogosult, a NÉBIH embrió alrendszeréhez hozzáféréssel rendelkező szakember tudja elvégezni, aki egyébként magát a tevékenységet is végezte. A szigorú számadású bizonylatnak minősülő termékenyítési jegyet a mesterséges termékenyítésekről a NÉBIH-nél regisztrált inszeminátorok állítják ki, akik az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft-től szerzik be a sorszámozott tömböket. Papír alapon az alábbi címre kell a bizonylatokat beküldeni:

NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397.

Minden gazdálkodó számára javasoljuk a NÉBIH által biztosított webes bizonylatrögzítő felületek használatát, amelyet az érintett tenyészet tartója – magánszemélyként saját jogon, vagy magánszemély meghatalmazottja, cégek esetében kizárólag a meghatalmazott magánszemély – ügyfélkapun keresztül elektronikusan érhet el a portal.nebih.gov.hu oldalról indulva.

A NÉBIH által közzétett információk az alábbi linken érhetők el.

Felhívjuk minden termeléshez kötött anyatehén tartás és átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatást igénylő gazdálkodó figyelmét, hogy az előző évekkel ellentétben a 2022 évi egységes kérelemhez kapcsolódóan már nem küld a termékenyítések, pároztatások hiánya esetén hiánypótlást a Magyar Államkincstár a támogatást igénylő számára. A NÉBIH által átadott szaporítási események alapján végleges döntés meghozatalára kerül sor, amely minden olyan elléssel rendelkező egyedet kizár a támogatásból, amely esetében nem történt meg a szakszerű apaállat használat.

Forrás: agrotrend.hu