Mezőgazdasági hírek

Állatjóléti rendszer bevezetését tervezi az EU

2020. szeptember 4., péntek
Az EU egészére kiterjedő állatjóléti rendszer kidolgozásának szükségessége vetődött föl az uniós agrár miniszterek múlt heti informális ülésén. A tervezett rendszer kiterjed az állatok tartására, szállításra, sőt a vágás körülményeire is.

A felvetés Carola Schouten, holland agrárminisztertől származik, aki szerint ennek kidolgozásakor figyelembe kell venni, olyan már meglévő márkákat, rendszereket, amelyek sikeresen működnek, mint például a holland “Beter Leven (Jobb Élet)” minőségi rendszer.

A holland állatvédelmi szervezet 2007-ben vezette be a “Beter Leven” minőségi csillagjel rendszerét.

A csillagok száma jelzi, hogy az adott termék milyen körülmények között tartott állat húsát tartalmazza. Például a legmagasabb fokozatú három csillag azt jelzi, hogy az állat rendkívül nagy mozgásszabadsággal rendelkezett, szabad átjárása volt az istálló és a legelő között.

A termelési feltételeket és az állatjólét szintjét tiszteletben kell tartani az egész kereskedelmi láncban, beleértve a szállítást és a vágást is – mondta a miniszter. Hozzátette: a követelményeknek elég szigorúaknak kell lenniük ahhoz, hogy az állatok jólétének javításáról beszélhessünk.

Ezen felül biztosítani kell, hogy a gyártók megfelelő ellentételezést érjenek el a magas követelményeknek megfelelő termékekért.

Figyelembe véve az állatállománynak az EU tagállamaiból harmadik országokba történő szállításának szabályait, a holland miniszter szükségesnek tartja egy központi és megbízható testület felállítását a szállított állatok megfelelő pihenőhelyeinek felmérésére. Eddig az EU-országok nagyon eltérő megközelítéseket alkalmaztak, amelynek eredményeként Németország, Franciaország, Írország, Ausztria és Dánia szakértői intenzív vitákat folytattak.

Véleménye szerint a jövőben erőfeszítéseket kell tenni a szállítás feltételeinek további javítására és a Közösségen belüli állatszállításra vonatkozó meglévő rendelkezések betartására.

Az élő állatok mozgatását a lehető legnagyobb mértékben hússzállítással kell felváltani.

A miniszter emellett támogatja az állatok maximális szállítási idejének nyolc órára történő korlátozását. Ezenkívül úgy véli, hogy az állatokat nem szabad szállítani hűtőrendszer nélküli járművekben 30 ° C feletti külső hőmérséklet esetén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu