Mezőgazdasági hírek

Aktuális növényvédelmi teendők

2020. augusztus 17., hétfő

A nehéz tavaszi kezdet után szerencsésen alakult a növényvédelmi év. Bár nagyon rapszodikusan, de még esőt is kaptunk. Szerencsére a kánikulai melegben és a szelektől gyorsan felszáradtak a levelek. A gombák és a baktériumok így nem fertőztek járványszerűen, a rovarok, atkák pedig „hozták a megszokott formájukat”.Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Jól jellemzi a jelenlegi helyzetet Tóth Miklós kollégám levele: „A molyok még nagyon aktívak és még tudnak kárt okozni. A házikerti szőlőtőkéken óriási a madár és darázskár, és csak az tudja megvédeni az érő fürtöket, aki végtelen türelemmel egyenként tüll hálóba fogja azokat. A csigák hétről hétre kapnak elegendő nedvességet, így szaporodnak és szaporodik a kártételük is, az egyedileg dédelgetett növényeinket rágják le elsőként. Így nyár végéhez közeledve sem könnyebb a helyzet, de legalább víz van a talajban.” A csigákról és a darazsakról nem tudok újat mondani, évek óta küzdünk velük.

► A kései almatermésűekben és a nyárvégi őszibarackban még lehet, hogy permetezni kell a molyrágás megakadályozására és a monília ellen. A napperzselés kivédésére (pl. Prosilicon lombtrágya) és a tárolási betegségek megelőzése miatt is felvehetjük még a permetezőgépet. Több permetszer is kapható melyekkel a szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. Ilyen pl. a Bellis (7 nap é.v.i.) és a Switch 62,5 WG (3 nap é.v.i.). Antagonista gombát tartalmaz pl. a Blossom Protect, mely bioszer. Az alma tárolhatóságát a gyümölcsök kalciumtartalma is befolyásolja. Még pótolhatjuk.

► A szőlőben a fürtöket már nem károsíthatja a lisztharmat és a peronoszpóra, de ez utóbbi a fiatal levelek leszárításával még gondot okozhat és persze még a szürkepenész is megjöhet. Esős, nedves és meleg időben akár az egész termést is elviheti a szőlő szürkepenészes (botritiszes) rothadása. A gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja. Ezzel magyarázható, hogy míg a lisztharmat és a peronoszpóra járványok előzményei akár egy évre is visszanyúlnak, addig a szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem megoldott. Most a fürtön jelentkezhet. A korai fertőzésnél zöld vagy savanyú rothadásnak hívjuk a betegséget. Később, ha már feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, majd a kiverődött egérszürke, bársonyos penészgyep, ott azonnal védekezni kell. A beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózó ollóval) megelőzhetjük a nagyobb kárt. Amennyiben a gomba terjedésének kedvező napok jönnének, pl. a Chorus 75 WG (14 nap), Quadris (7 nap), Switch 62,5 WG (bor:21, csemege:35 nap), Teldor 500 SC (csemege:7 illeteve bor:14 nap), Cantus (é.vi. 28 nap), Prolectus (bor 21, csemege 14 nap), Qualy (21 nap) az engedélyezett III. kategóriás készítmények, melyek a zárójelben lévő élelmezésegészségügyi-várakozási időkkel rendelkeznek. Kis kiszerelésben már a Cabrio Top is bevethető, mely egyben lisztharmatra és peronoszpórára is engedélyezett, 35 napos é.v.i.-vel rendelkezik. Egy parazita gombát tartalmazó „bioszer” a Botector, melynek várakozási ideje a „nincs korlátozás” kategóriába tartozik. (A réztartalmú szerek közvetlenül nem hatásosak, még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba.)

► A zöldséges ágyásokba megérkeztek a poloskák is. Mintha ezekből is kevesebb lenne az idén. Az érésben lévő terményeknél mindig bajban vagyunk a növényvédelemmel. A Karate Zeon 5 CS a színeződés kezdetéig használható pl. a paradicsomban. A poloskák viszont folyamatosan támadnak. Vajon a leszüretelt paradicsom bokrokat, a rajtuk lévő félig érett sárgás-zöld termésekkel ismét felfoghatjuk, úgy mintha most indulna a színeződésük? Az Óbudai Megfigyelőkertben igennel válaszoltam és a Karatéval letakarítottam a poloskákat.

► Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten a paradicsom nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a bogyókon. Az almához hasonlóan még itt is pótolhatjuk. A termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem a kálium. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a Nap káros hatását is ellensúlyozzuk. Adagolhatjuk a talajra, de a leveleken át is felszívódik. Pl. Wuxal K 40 és Damisol Kálium levéltrágyák, magas K tartamú NPK műtrágyák, stb.

Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: agrotrend.hu