Mezőgazdasági hírek

A zöldségfélék károsítói még aktívak

2021. október 8., péntek

Október első hetében véglegesen búcsút vehettünk az idei nyártól. A nyugati, dél-nyugati irányból érkező nedves és hűvös csapadékfrontok kisöpörték a melegebb levegőt a Kárpát-medencéből. A nappali maximum hőmérséklet csak a napos órákban haladta meg a 20 Celsius fokot, éjszakánként, derült időben csupán 2-10 fok volt a minimum hőmérséklet. Erős volt a páraképződés, ami elősegíti a gyümölcsök színeződését.

Az általános betakarítási időszak közepette a gyümölcskártevők szinte mindegyike befejezte rajzását, így friss károsításokat már nem lehet észlelni. Az előző héten még gyengén, de rajzott a nyugati dióburok fúrólégy, most a lehullott és megfeketedett dió burkában már a kifejlődött lárvák tömegét látjuk. A burok a szívogatástól és a rothasztó mikroorganizmusoktól gusztustalan, talán egy gyors tisztítással egy részük még hasznosítható. A menthetetlen termést, a lehullott lombbal együtt érdemes megsemmisíteni, mielőtt a lárvák elindulnak bábozódni a talajba.A hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan a poloskák aktivitása is lelassult, már csak a napos, melegebb órákban elevenek. A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska kifejlett egyedeinek vándorlása téli telelőhelyek irányába most már tömeges, egyre gyakrabban találkozni velük a lakások, fészerek, garázsok bejáratánál, ablakainál. Tartsuk zárva ezeket. Sok poloskával találkozni a még le nem szüretelt szőlőfürtök bogyói között, megérintve bűzös váladékot spriccelnek ki, amitől kellemetlen ízűvé válik a termés illetve a must. A poloska lárvák még táplálkoznak, csak az első fagyok fogják elpusztítani őket.

A zöldségfélék kártevői közül még aktívan táplálkoznak a lombon- és talajszinten károsító bagolylepke hernyók, illetve a káposztalepke hernyói. A lárvák különböző fejlettségűek, L1-L3-as méretűek. Növekedésükkel párhuzamosan egyre nő étvágyuk, így gyakori a teljes levélfelület lerágása. A hernyók csupán a levélereket hagyják meg a káposztaféléken. A talajszinten károsító vetési bagolylepke hernyója, a mocskospajor a gyökérnyaki rész elrágásával okozhat súlyos károkat a nemrég vetett vagy ültetett növényekben. Ha hervadó növényeket látunk, szinte biztos, hogy ez a kártevő okozta.

Pázsitjainkról rendszeresen gyűjtsük össze a lehullott lombot, mert alatta a fű könnyen kisárgul, nedves időben pedig berothad. Az összegereblyézett leveleket rakjuk a komposztálóba vagy mulcsozzunk vele, hiszen hasznos táplálékká válik az érlelődés során.

Forrás: agroforum.hu