Mezőgazdasági hírek

A vírus a traktorbeszerzéseket is elakasztotta

2020. szeptember 4., péntek

Minden eddiginél többet költöttek a gazdák mezőgazdasági gépek beszerzésére, a géppark megújítására tavaly – számolt be a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet. A mezőgazdasági gépek magyarországi értékesítése a megelőző években tapasztalt dinamikus növekedést követve 2019-ben is újabb rekordot ért el, a gép- és alkatrészforgalom meghaladta a 236 milliárd forintot.

Az AKI szakértői szerint a növekvő gépkeresletet már egyre inkább szakmai szempontok, a valós igények generálták. Jól indult az idei év első két hónapjában a traktorértékesítés (szerződésállomány), viszont a 2020. első negyedéves forgalom eladásai csökkenést mutattak. A kialakult járványügyi helyzet befolyásolhatja a teljes 2020. évi gépforgalom alakulását is. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások összesen 93 milliárd forintért vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2020. első hat hónapjában, ami közel egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat – írja a Világgazdaság.

Alkatrészekre 30,4 milliárd forintot fordítottak ugyanebben az időszakban, amely összeg 12 százalékos növekedés 2019 első félévéhez képest, és már azt megelőzően is folyamatosan növekedő tendenciát láthatunk.

A végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépes eszközértékesítések 73 százalékát 2020. első félévében 10 cég bonyolította le. A három legnagyobb agrárgép-kereskedő az összes magyarországi mezőgépeladás közel 58 százalékát adta a vizsgált időszakban.

Ezzel a 2019. első féléves időszakhoz képest 4 százalékponttal nagyobb részesedésükkel uralják a piacot. A gazdálkodók továbbra is új erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházás összértékének 58 százalékát tette ki.A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 18 százalékos arányt képviseltek.

A 2020. január–júniusi időszakban az előző évinél 19 százalékkal kevesebb, 1316 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 31,1 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 lóerős könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 38 százalékkal csökkent az eladás, 371 traktorra volt vevő.

Ezzel szemben a 320 lóerő feletti nagyteljesítményű traktorokból 7 százalékkal nőtt a kereslet, utóbbinál az értékesített 72 szuper nehéz univerzális erőgép értéke megközelítette az 5,2 milliárd forintot.

A gabonakombájn-piac az egy évvel korábbi időszak szintjén alakult 2020 első hat hónapjában. Idén júliusig 176 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba. Az eladások összes értéke elérte a 16,2 milliárd forintot.

A kombájnokhoz a tavalyihoz képest több mint háromszor annyi napraforgó- és 68 százalékkal több kukoricabetakarító adapter talált vevőre.

A bálázógépekből 19 százalékkal csökkent a kereslet, összesen 274-et értékesítettek, amelynek 95 százaléka hengeres bálázó volt. Ezek mellett 26 százalékkal kevesebb, 104 bálacsomagoló gépet értékesítettek. Járvaszecskázóból viszont 40 százalékkal több talált gazdára. Az önjáró rakodók értékesítése 19 százalékkal csökkent idén júniusig a bázisidőszakhoz viszonyítva, ami 252 rakodógép eladását jelentette közel 5,1 milliárd forint értékben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu