Mezőgazdasági hírek

A Világélelmezési Program Ukrajnától vesz 280 ezer tonna terméket

2022. szeptember 9., péntek

Az ukrán infrastrukturális minisztérium közölte, hogy a közeljövőben mintegy 280 000 tonna mezőgazdasági terméket exportálnak az ukrán kikötőkből a Világélelmezési Program (WFP) számára az ENSZ közvetítésével.

Ukrajna adatai szerint már körülbelül 2,37 millió tonna élelmiszer hagyta el fekete-tengeri kikötőit az ENSZ-megállapodás alapján, ebből 1,04 millió tonna az ázsiai országokba, és 470 ezer tonna az afrikai államokba ment.

“Az ENSZ-partnereknek köszönhetően további 190 000 tonna gabonát vásároltak már az afrikai kontinens államaiba történő további exportra” – áll a minisztérium közleményében. A többi 90 000 tonna exportálandó élelmiszerről, amelyet Világélelmezési Programnak adnak el nem közöltek részleteket.

Ukrán napraforgóolaj Gdanskba

Ukrajna és Lengyelország 600 km-es útvonalat akar kiépíteni azért, hogy ukrán napraforgóolajat szállítsanak a lengyelországi gdanski kikötőbe – idézte Mikola Solsky minisztert az ukrán mezőgazdasági minisztérium.

“Ukrajnának alternatív, erőteljes exportlogisztikai útvonalakat kell létrehoznia. Mivel sok olajos magot dolgozunk fel egy csővezeték is ilyen lehetőség” – mondta Solsky. Hozzátette, hogy a lengyel fél “pozitívan elfogadta” a javaslatot.

Az ukrán napraforgóolaj-export a 2021/22-es szeptember-augusztusi szezonban 15%-kal, 4,49 millió tonnára esett vissza az orosz invázió miatt – közölte az APK-Inform elemzője a héten.

Megugrott az ukrán csirke EU-s importja

Az ukrán árukra kivetett európai uniós vámok eltörlése a baromfiimport megugrásához vezetett, ami egyetlen vállalatnak kedvezett, nem pedig az ukrán gazdáknak – közölték a francia baromfitenyésztők, kérve, hogy az ideiglenes intézkedést ne újítsák meg.

Az EU júniusban ideiglenesen feloldotta a vámokat a háború sújtotta ország megsegítésére, és felfüggesztette az ukrán mezőgazdasági termékek kvótáját, köztük az évi 70 ezer tonna ukrán baromfira vonatkozó kvótát.

Az ukrán csirkehús behozatala az EU-ba a második negyedévben éves összevetésben 54%-kal, mintegy 52 000 tonnára ugrott – közölte szerdán az Anvol francia baromfiipari csoport, amely 2022-re 130 000 és 180 000 tonna közötti összmennyiséget prognosztizált. Csak Franciaországban 181%-os volt az emelkedés a második negyedévben.

A megnövekedett importból fakadó verseny azért jön létre, mert az ágazat már most is a magas gabonaárak és a rohamosan emelkedő energiaárak miatti költségnövekedéstől szenved – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Esnek az orosz búzaárak

Az orosz búza exportárai a múlt héten az új termés nyomására csökkentek – közölték elemzők, hozzátéve, hogy az importőrök kereslete emelkedett. Egyiptom és Algéria állami gabonafelvásárlói orosz búzát vásároltak a múlt héten. Az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég közleménye szerint a 12,5 százalékos fehérjetartalmú búza és a fekete-tengeri kikötőkből származó búza oroszországi ára 5 dollárral, 310 dollárra csökkent tonnánként. Oroszország 760 000 tonna gabonát exportált a múlt héten, szemben az előző heti 660 000 tonnával – közölte a Sovecon tanácsadó cég a kikötői adatokra hivatkozva. A Sovecon szerint az azonnali szállításra szánt búza ára tonnánként 310-315 dollár között mozog, az egy héttel ezelőtti 312-318 dollárhoz képest.

Forrás: agroforum.hu