Mezőgazdasági hírek

A vakcina fejlesztése reményt ad az ASP elleni védekezésre Ázsiában

2023. július 7., péntek

Vietnamban két, az Egyesült Államokkal közösen kifejlesztett, a sertések afrikai sertéspestis (ASP) megbetegedése elleni védőoltása vár jóváhagyásra – közölték globális állat-egészségügyi tisztviselők.

A helyszíni kísérletek eredményeként úgy tűnik, hogy a vakcinák hatékonyak. A legjobb védelem két adag beadása után jött létre, az engedélyezés pedig folyamatban van Vietnamban.

Ha megadják, a világon először itt alkalmazzák majd a sertések ASP elleni védelmére.

A Reuters szerint mindkét oltóanyagot amerikai tudósokkal együttműködve fejlesztették ki.

A két vakcina közül a NAVET-ASFVAC a vietnami NAVETCO céggel közös vállalkozás volt. Míg a tavalyi első tesztelés során néhány probléma merült fel, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) illetékesei azt mondták, hogy ezt követően az oltóanyag hatékonynak és biztonságosnak bizonyult. Ez egy gyengített kórokozót tartalmazó vakcina.

A másik tesztelt vakcina az AVAC ASF LIVE. Az Egyesült Államokban fedezték fel, a kereskedelmi fejlesztést pedig a vietnami AVAC cég végezte. Ezt is tesztelték helyszíni kísérletekben, de a Reuters jelentése szerint az eredményeket még nem vizsgálta ki az USDA.

A Khmer Times szerint a NAVET-ASFVAC vakcinával Vietnamban végzett öt klinikai vizsgálat 100%-os hatékonyságot mutatott beoltott sertéseknél, ami hat hónapig védelmet nyújtott az afrikai sertéspestis ellen.

A vakcina hivatalos bevezetését a vietnami állat-egészségügyi hatóság június közepére tervezte.

Vietnam vakcinát szállít két ASP-fertőzött országba

Egy Vietnamban gyártott ASP-vakcina engedélyt kapott az ország hatóságától a Fülöp-szigeteken és a Dominikai Köztársaságban való felhasználásra.

Az oltóanyagot Vietnam mellett a Fülöp-szigeteken is tesztelték – mondta a vietnami állategészségügyi hatóság vezetője a VietnamNet tudósítása szerint. A mezőgazdasági minisztérium pedig megszervezte a várhatóan 700000 adag vakcina exportját a karibi országba.

A hivatalos bejelentések szerint mintegy 1000 megerősített ASP-járványkitörést észleltek a Fülöp-szigeteken, amelyek az Állat-egészségügyi Világszervezetnek (WOAH) benyújtott jelentések alapján 2019 júliusa óta csaknem 484 000 házisertést érintettek közvetlenül.

A Dominican Today a közelmúltban arról számolt be, hogy a NAVET-ASFVAC oltóanyaggal már vakcináztak a karibi államban.

A vietnami tisztviselőkkel közösen kidolgozott terv szerint a vakcinát kezdetben ellenőrzött körülmények között, 8-10 hetes sertéseken tesztelik.

Sikeres esetben a programot kiterjesztik az összes sertésre, hogy megakadályozzák az ASP további kitöréseit az országban.

40 év kihagyás után 2021 áprilisában újra megjelent az ASP a Dominikai Köztársaságban is.

A helyzetről szóló legfrissebb frissítést tavaly decemberben kapta meg a WOAH. A vizsgált időszakban 247 járványkitörést erősítettek meg a karibi államban, amelyek körülbelül 19 500 házisertést érintettek.

Az első ASP-esetek 2 Fülöp-szigeteki tartományban, és 1 városban

A Fülöp-szigeteki hírügynökség (PNA) jelentése szerint Antique tartomány „vészhelyzetet” hirdetett a közelmúltban, mert hirtelen megugrott az ASP-vel fertőzött sertések száma.

Az ASP jelenlétét a közelmúltban igazolták a Hamtic térségében vett mintákban. Itt 28 közösségben jelent meg a betegség és az elhullások száma már megközelíti az 1800-at.

A Nyugat-Visayas régióban található Antique az utolsó a hat tartomány közül, ahol megerősítették az ASP-eseteket.

Ugyanebben a régióban Negros Occidental tartományban mintegy 2500 disznótulajdonos veszítette el sertésállományát betegség miatt, írja a PNA. Ezen állatok némelyike ​​feltehetően klasszikus sertéspestisben múlt ki – ez hasonló tünetekkel jár, mint az ASP, de nem rokon vírus okozza.

Nyugat-Visayasban egy vadasparkot is bezártak egy veszélyeztetett sertésfaj védelme érdekében.

A Visayan szemölcsös sertések kis populációját veszélyeztetettnek tekintették, amikor egy közeli félig kereskedelmi farmon ASP-eseteket észleltek.

Június elején a PNA arról számolt be, hogy Dumaguete egyes területein betiltották a sertésszállításokat. Mindezt azután, hogy Negros Oriental tartomány fővárosában megjelentek az első ASP-esetek.

Luzon legészakibb szigetén a közelmúltban 155 további ASP-járványkitörést jelentettek a WOAH-nak. A Nemzeti Állat-egészségügyi Hivatal jelentése szerint ezek 2022 júliusa és 2023 márciusa között mintegy 1500 sertést érintettek a falusi állományokban.

Ezzel 2019 júliusa óta 861-re nőtt az ASP-kitörések száma Luzonban. Közvetlenül az elhullás vagy kényszervágás következtében mintegy 412 500 sertés érintett.

Portugália támogatást nyújt az ASP elleni védekezéshez a Fülöp-szigeteken

A helyi állategészségügyi hatóságok üdvözölték Portugália ajánlatát, hogy segítenek a Fülöp-szigeteken az ASP ellenőrzésében.

A Prensa Latina szerint Portugália egyike annak a két európai államnak, amelyek felszámolták az ASP-t. A portugál sertéstenyésztők szövetségének két tapasztalt szakértője segíteni fog a Fülöp-szigetek tisztviselőinek a betegség elleni küzdelemben.

A Pirbright Intézet szerint 1957-ben és 1960-ban az I. genotípusú ASP-vírus Afrikából terjedt át, kezdetben Portugáliába. Ezt követően a fertőzés Európában és távolabb is elterjedt. Szardínián kívül a betegséget az 1990-es évek közepére minden érintett országban felszámolták.

Az ASP-vírus második formáját – a II. genotípust – 2007-ben mutatták ki először Afrikán kívül – Grúziában. Ez a vírusszerotípus azóta elterjedt Európa, Ázsia és Amerika (Karib-térség) számos országában.

Az ASP „megoldódott” Bhutánban, Hongkongban és a kelet-orosz régióban

Június eleje óta e területek állat-egészségügyi hatóságai azt jelentették a WOAH-nak, hogy az ASP-járványhelyzet „megoldódott”.

Hongkong esetében a nyilatkozatot egyetlen megerősített járványkitörés után tették február elején. Ekkor egy farmon körülbelül 100 sertés volt érintett. Az öt telephelyen végzett, 3 kilométeres körzetben lévő sertésekkel végzett vizsgálatok nem tártak fel további eseteket, és a későbbi, e területen kívüli sertésvizsgálatok ASP-vírusra pozitívnak bizonyultak.

A dél-ázsiai Bhután államban március vége óta nyolc járványkitörést jelentettek a WOAH-nak. Összesen valamivel több, mint 3800 sertést érintett a járvány, amely széles körben elterjedt az ország déli, indiai határa mentén.

Egy hónappal ezelőtt az orosz állat-egészségügyi hatóság egyetlen ASP-esetet jelentett a WOAH-nak egy házisertésben a krasznojarszki régióban. További járványkitöréseket nem észleltek, ezért a szibériai szövetségi körzet ezen régiójában a járványt lezárultnak tekintik.

Több ASP-eset Dél-Koreában vaddisznóban

A Pig People adatai szerint (június 23-án) az ASP-vel fertőzött vaddisznók száma elérte a 3141-et Dél-Koreában. Ez mindössze nyolc esettel több, mint a korábbi, május 27-i frissítésnél.

Az ország első, 2019-es megbetegedése óta négy tartományban találtak fertőzött vaddisznót.

Az idei év első öt hónapjának mindegyikében a fertőzött vaddisznók egyedszáma 2022 azonos hónapjai alatt van – írja ugyanez a forrás.

Mivel a házisertéseknél nem fordult elő új járvány, a dél-koreai farmokon az idén összesen nyolc, 2019 óta pedig 36 maradt a kitörések száma.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu