Mezőgazdasági hírek

A tengeri hínár csökkenti a marhák metánkibocsátását

2021. április 1., csütörtök

A kaliforniai Davis-i Egyetem kutatóinak új felfedezése szerint a szarvasmarha-takarmányba kevert kis mennyiségű tengeri hínár akár 82 százalékkal is csökkentheti a húsmarhák metán-kibocsátását. A Plos One folyóiratban megjelent tanulmány szerint új utak nyílnak meg a fenntartható állattenyésztésben.

“Most már megalapozott bizonyítékunk van arra, hogy a szarvasmarha takarmányban lévő tengeri hínár hatékonyan csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és ez a hatékonyság az idő múlásával sem csökken.”- mondta Ermias Kebreab professzor, a Sesnon Állattudományi Tanszék vezetője és az Élelmezési Világközpont igazgatója.A vizsgálat során öt hónapon keresztül 21 marha étrendjéhez adtak kis mennyiségű tengeri hínárt, majd nyomon követték az állatok súlygyarapodását és metánkibocsátását.

Azoknak a szarvasmarhának, amelyek körülbelül 80 gramm hínárt fogyasztottak, súlygyarapodásuk megegyezett az állományban lévő hínár mentes étrenden nevelkedő többi állatéval, azonban metánkibocsátásuk jelentősen -82%-kal- csökkent. A professzor és a kutatásban résztvevő Ph.D. hallgatója, Brenna Roque a kísérletet a tejelő szarvasmarhákkal kapcsolatos korábbi munkájukra alapozta, mely elsőként vizsgálta tengeri hínár takarmányként való alkalmazását.

Mivel bizonyos tanulmányok szerint a szarvasmarha tartás jelentősen hozzájárul az üvegház hatást okozó káros gázok kibocsátásához, sokan úgy gondolják, hogy a vegán étkezés segít a klímaváltozás enyhítésében. Azonban Kebreab professzor a szarvasmarhák takarmányozásában látja a kulcsot.”A földnek csak egy kis része alkalmas növénytermesztésre” – mondta.“Sok föld csak legeltetésre alkalmas, ezért az állatállománynak létfontosságú szerepe van a nemsokára a bolygón lakó 10 milliárd ember táplálásában. Mivel az állatállomány metánkibocsátása nagyrészt magából az állatból származik, a takarmányozásnak nagy szerepe van a megoldás megtalálásában.”

A tengeri hínár gátolja a szarvasmarha emésztőrendszerében lévő enzimet, amely hozzájárul a metán termeléséhez.

2018-ban Kebreab és Roque több mint 50 százalékkal tudták csökkenteni a tejelő tehenek metánkibocsátását azzal, hogy két hétig táplálékukat hínárral egészítették ki. Az új tanulmányban Kebreab és Roque azt tesztelték, hogy vajon hosszabb távon is fenntartható a csökkentett metán kibocsátás.A kísérletben részt vevő tehenek öt hónapon keresztül kaptak kiegészítő hínár adalékot és az eredmények egyértelműek voltak.

A tengeri hínárt fogyasztó szarvasmarhák sokkal kevesebb metánt bocsátottak ki, és az idő előrehaladtával sem növekedett a mutató.

A következő lépésként a kutatók azt is vizsgálták, hogy a hínár milyen hatást gyakorol a hús, illetve tej ízére. A tesztek eredményei pedig azt mutatták, hogy semmilyen különbség nem érezhető a végtermékek ízminőségében.

További vizsgálatok tárgyát képezik még, hogy miként lehet a kutatásban is használt tengeri hínárt- az Asparagopsis taxiformist- termeszteni, mert a természetben nincs elegendő mennyiség a széles körű alkalmazásához. A másik kihívást pedig azt jelenti, hogy hogyan jut majd el a tenyésztőkhöz a hínár táplálék kiegészítő.”Sok munka vár még ránk, de ezek az eredmények nagyon bátorítóak” – mondta Breanna Roque.

“Most egyértelmű választ kaptunk arra a kérdésre, hogy a tengeri hínár takarmány kiegészítők fenntarthatóan csökkenthetik az állatállomány metánkibocsátását és annak hosszú távú hatékonyságát.”- tette hozzá Ermias Kebreab.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu