Mezőgazdasági hírek

A talaj szakmai szerelmesei

2019. augusztus 6., kedd
Tudjuk, a Vaderstad odáig van a földekért. A svéd mezőgépgyártó cég ez elmúlt évtizedekben igazi forradalmat hajtott végre a forgatás nélküli talajművelés területén, de a szemenkénti vetésben is egyedi újításokkal lepte meg a gazdákat.

Szokásos, országjáró szántóföldi gépbemutatójukon – melynek utolsó állomása Székesfehérvár és Zámoly között volt – megjelentek azok a gazdák, gépfelhasználók, akik maguk is kiemelt figyelmet fordítanak alapvető termelési eszközünkre, a termőföldre. Részletes beszámolót hallhattunk a svéd gyártó talajművelési és vetési koncepciójáról, újdonságaikról, emellett a hazai talajok elismert szakembere, Dr. Birkás Márta beszélt arról, milyen talajművelési módszerekkel védekezhetnek az időjárási szélsőségek káros hatásaival szemben.

A talaj egyre nagyobb figyelmet kap
Fotó: viniczai

A gépbemutatóval egybekötött ismertetőn elhangzott, a Carrier család két évtizede bizonyít a földeken, a rövidtárcsa fogalma összefonódott a nevével. Megállják a helyüket a tarlóhántásban, a tarlóművelésben, de használhatók őszi szántás elmunkálására, vagy megfelelő talajviszonyok mellett akár tavaszi magágyelőkészítésre is.

Robosztus felépítés jellemzi a Carrier családot
Fotó: viniczai

Kultivátoraik igazi multifunkcionális eszközök, ezen a területen a Vaderstad igazi úttörő munkát végzett. Már a hetvenes években piacra vitték az első darabokat, s a köves svéd talajon nem okoztak csalódást. Azóta a világ negyven országába, a helyi viszonyokhoz adaptálva szállítják kultivátoraikat.

Fontos a keverőhatás, amit nedves vagy szárazabb körülmények között is megbízhatóan végeznek.

A tapasztalatok szerint egyre bővül azok száma, akik kultivátorral művelnek talajt. Bár bár kezdetben nagyobb gyomnyomásra kell számítani, de rohamosan fogy majd a gyommag készlet.

A kultivátor magas gerendelye megakadályozza a szármaradványok bedugulását
Fotó: viniczai