Mezőgazdasági hírek

A spanyolországi aszály az olívatermést is fenyegeti

2023. május 12., péntek

Spanyolország a világ legnagyobb olívabogyó termesztője. Már a 2022-es év is megtépázta az ágazatot, azonban a mostani aszály és az ehhez társuló hőség katasztrófával fenyegeti a spanyol olajbogyótermést.

„Január óta alig esett. A talaj nagyon ki van száradva” – tette szóvá aggodalmát Cristobal Cano, az Andalúzia déli régiójában működő kis gazda unió, az UPA főtitkára. Ez a térség az ország olajbogyó-termelésének szíve. Cano maga is 10 hektáron termeszt olajfákat a Granada melletti Alcala la Real-ben. Már 20 éve dolgozik a szakmában, de ehhez hasonló aggasztó helyzettel korábban nem találkozott – írja a Phys.org.

„Ha nem történik radikális változás a következő néhány hétben, akkor katasztrófának nézünk elébe”

– figyelmeztetett a főtitkár.

Az AEMET meteorológiai ügynökség szerint az október 1. óta hullott összes csapadék 25 százalékkal kevesebb, mint ami Spanyolországban megszokott ebben az időszakban, és 50 százalékkal kevesebb annál, mint ami Andalúziában a normális lenne, ahol a tározók jelenleg 25 százalékos kapacitáson működnek.

A helyzet pedig tovább romlott, amikor április végén egy korai hőhullám hatására a hőmérő higanyszála elérte a 38,8 Celsius fokot az ország déli részén.

„Ez akkor történt, amikor az olajfák éppen virágzásban voltak” – mondta Rafael Pico, az Asoliva igazgatója, mely a spanyol olívatermelőket és kereskedőket fogja össze. Pico attól tart, hogy a fák virágzatai el fognak száradni.

„Ha nincsenek virágok, nem lesz termés. Ha nincs bogyó, nem lesz olaj sem.”

Az összeomlás küszöbén

Spanyolország normál esetben a világ olívaolaj exportjának felét szolgáltatja, melynek értéke közel 3 milliárd euró évente. A mostani helyzet pedig még aggasztóbb, tekintve hogy a 2021-22-es évben is katasztrofális volt az ágazat kibocsátása. Abban az időszakban is

aszály és extrém magas hőmérsékletek sújtották az olajbogyó-termesztőket, melynek eredményeképp 55 százalékkal kevesebb, mindössze 660 ezer tonnányi olívaolajat állítottak elő, szemben a szokásos 1,48 millió tonnával a mezőgazdasági minisztérium adatai alapján.

Ez a forgatókönyv várhatóan idén is megismétlődik. „Az előrejelzéseket figyelve szinte biztosra vehető, hogy az idei is egy zord év lesz” – mondta Rafael Sanchez de Puerta, Spanyolország vezető olajbogyó-szövetkezetének, a Dcoopnak a vezetője. Ha ezek az előrejelzések bejönnek, az sok olívatermesztő gazdaság végét fogja jelenteni.

„Meg tudunk birkózni egy nehéz évvel. Ez a természetes növekedési ciklus része. Azonban két egymást követő év már katasztrófa. Sokan az összeomlás szélén állnak” – mondta.

A gépek költségei, a munkabérek és a kölcsönök visszafizetése miatt a gazdáknak likviditásra van szükségük, hogy fennmaradjanak, mutatott rá Pico, emlékeztetve arra, hogy Spanyolországban rengetegen élnek olajbogyó termesztésből.

Elszálló árak

A fogyasztók számára sem kecsegtetőek a kilátások. „Az olívaolaj árának alakulás világszerte főként Spanyolországon múlik” – mondta Pico. Az elmúlt hónapokban pedig igencsak megugrott ez az összeg.

„Április közepén az olívaolaj 5800 euró volt tonnánként, a januári 5300 euróhoz képest”

– mondta Fanny de Gasquet, a Baillon Intercor olajokra és zsírokra szakosodott brókercég munkatársa.

2022 januárjában ez az összeg csupán 3500 euró volt. És úgy tűnik, hogy az emelkedő tendencia tovább folytatódik. Andalúziában a fiatal olajfáknak nincs elég gyökérzetük, hogy talaj mélyebb rétegeiből elegendő mennyiségű vizet vegyenek magukhoz, ami azt jelenti, hogy ezek a veszteségek a következő 2-3 éves termést is érinteni fogják, figyelmeztetett Gasquet.

2022 végén a spanyol kormány az olívaolaj áfáját 10 százalékról 5 százalékra csökkentette egy intézkedéscsomag részeként, hogy segítse a fogyasztókat a növekvő inflációval szemben. És hogy a gazdák átvészelhessék az aszályt, az ágazat jövedelemadóját 25 százalékkal csökkentette. Sajnos azonban sokaknak ez túl kevés a fenyegető válsággal szemben.

„Az adók csökkentések azok számára, akiknek szinte semmilyen bevétele nem lesz, gyakorlatilag hasztalan”

– mutatott rá Sanchez de Puerta, aki szerint sokkal ambiciózusabb lépésekre van szükség az aszály leküzdéséhez, mely a kelleténél jóval tovább tart.