A Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) nem tud olyan SARS-CoV-2 fertőzésről, amely hús fogyasztása vagy szennyezett húskészítményekkel való érintkezés eredménye lenne. Ismereteink jelen állása szerint, a hústermelésre használt haszonállatokat nem fertőzi a SARS-CoV-2, ennélfogva ilyen módon nem képesek átadni a vírust embereknek.
A hús vagy húskészítmények, illetve azok csomagolásának koronavírussal történő kontaminációja azonban előfordulhat a vágás, darabolás, feldolgozás és csomagolás során.
Általában, a koronavírus – például, e termékekre tüsszentéssel vagy köhögéssel, vagy kontaminált kezek révén – potenciálisan átjuthat egy fertőzött személyről a húskészítményekre, amennyiben nem tartják be a higiéniás előírásokat.
Ugyanez vonatkozik például a csomagolásra is. Vágáskor, feldolgozáskor és a hús csomagolásakor azonban, kötelező lenne a higiéniás és biztonsági óvintézkedések betartása, amely csökkenti a kórokozókkal történő szennyezést, és ez a SARS-CoV-2-re is igaz.
Jelen ismereteink szerint, húsfogyasztással a szájon át/táplálkozással történő fertőzési útvonal nem releváns az aktuális SARS-CoV-2 járvány esetén.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu