Mezőgazdasági hírek

A precíziós állattenyésztés lesz a fókuszban

2023. június 16., péntek

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2023. szeptember 29-október 1. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén. Az állattenyésztési szakma képviselőit, a nagyközönséget és a kisgyermekes családokat, valamint a középiskolásokat színvonalas, interaktív programok várják a rendezvényen.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy

Dunántúl legnagyobb agrárrendezvényén – az állattenyésztés mellett – kiemelkedő szerepet kap az agrár-felsőoktatás és az agrárszakma népszerűsítése,

így az Egyetem fő képzési, kutatási területeit szórakoztató edukációs programokon keresztül ismerhetik meg a látogatók a MATE Udvarban. Az intézetek egységes megjelenésben, profiljukhoz illő módon, számos interaktív programmal igyekeznek bemutatni tevékenységüket és közelebb hozni a tudományt a fiatalokhoz.

A kiállítás keretén belül több szakmai konferenciát tartunk. A nyitás előtti úgynevezett nulladik napon sor kerül a nagy múltú Nyúltenyésztési Tudományos Nap megrendezésére, amelyet immár 34. alkalommal tartanak Kaposváron. A szakmai programok között lesz a VI. Halászati kerekasztal-beszélgetés is. A húsmarha-tenyésztésre idén is nagy hangsúlyt fektetünk és a kiállítási területen több interaktív előadással és marhahúskóstolóval várjuk az érdeklődőket” – ismertette a szakmai programot a MATE rektora.

Ebben az évben – hagyományteremtő szándékkal – rendezi meg az Egyetem az I. Precíziós Állattenyésztési Napot, melynek társszervezője a nemrégiben alakult Precíziós Állattenyésztési Egyesület. A téma a közeljövőben kiemelt szerepet fog betölteni a hatékony állattenyésztési munkában.

A MATE rektora elmondta, hogy a rendezvény első napján kerül sor a Szakiskolai Napra is, melynek keretében közel 1.000 középfokú, agár-szakképzésben részt vevő diákot várnak. A Szakiskolai Nap célja az agárpályák népszerűségének növelése és a MATE agrár-szakképzéseinek népszerűsítése, a továbbtanulásra buzdítás. A tavalyi évhez hasonlóan 2023-ban is kiemelt szerepet kap az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye. A verseny célja, a hallgatók megmérettetésén és a közönség szórakoztatásán túl az, hogy népszerűsítse az agrárképzési területeket. A programok között szerepel a vadgasztronómiai főzőverseny, amit immár 13. alkalommal rendeznek meg a vadgasztronómia és a vadhúsfogyasztás népszerűsítése céljából. A vadászat „szerelmeseinek” még egy jó hír, hogy a Somogy Vármegyei Vadásznap is a kiállítás keretein belül lesz megtartva.

„Szeptember 29. egy fontos dátum, hiszen a Magyar Országgyűlés évekkel ezelőtt megszavazta, hogy ezen a napon lesz a magyar állattenyésztők ünnepe.

A KÁN Egyetemi Napok megnyitása és a III. Állattenyésztők Napja ebben az évben azonos időpontra esik, így egy közös megnyitó keretében veszi kezdetét a két esemény”

– mondta Dr. Gyuricza Csaba.

„A MÁSZ a tenyészállat előállítók és az árutermeléssel foglalkozó állattartók országos ernyőszervezete” – tájékoztatott Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke. – „A Szövetség és a MATE kapcsolata kezdetektől kiváló, amire jó példa a két kiemelkedő országos rendezvény, a KÁN Egyetemi Napok és az Állattenyésztők Napja közös szervezése. Legfontosabb küldetésünk a genetikai alapok hazai megőrzésének és fejlesztésének elősegítése, továbbá a döntéshozók és a társadalom figyelmének ráirányítása az állattenyésztés gazdasági, környezeti és társadalmi szerepére” – hangsúlyozta Zászlós Tibor. A MÁSZ elnöke elmondta, hogy Kaposváron a fajták és a tenyésztési eredmények bemutatása, az állattenyésztő szakma népszerűsítése áll majd a középpontban.

A már jól ismert és népszerű fajtabemutatók, amelyben a hidegvérű lovak szerepe idén is meghatározó lesz, és a közönségprogramok mellett új elemként, kiemelkedő teljesítményű tenyészállatokon keresztül szeretnék látványosan érzékeltetni azt a tenyésztési munkát, ami az elmúlt időszakban nagyon jelentős genetikai előrehaladást tett lehetővé és aminek köszönhetően biztosítani lehet a hazai állatitermék-előállítás genetikai bázisát.

Az Állattenyésztők Napja programját teljesen beillesztették a KÁN rendezvényei közé. Ennek értelmében a rendezvényre szeptember 29-én, a megnyitót követően kerül sor, a MATE Udvarban két előadást követően egy kerekasztal-beszélgetést tartanak a szakma kiemelkedő szereplőinek részvételével. „Szeretnénk ezzel a programmal is ráirányítani a figyelmet a tenyésztés és az árutermelés kapcsolatára; a nemzeti tenyésztés és az élelmezésbiztonság egymásra utaltságára és azokra a kihívásokra, amikhez alkalmazkodnunk kell a következő időszakban” – hangsúlyozta a MÁSZ elnöke.

A KÁN Egyetemi Napok szervezői a szakmai programok mellett idén is kiemelt figyelmet fordítanak a különböző közönségprogramokra.

„Az agrárpályára való orientációt és a beiskolázási tevékenységet nem lehet elég korán kezdeni, ezért a korábbi évek gyakorlatához igazodva a városi általános iskolák első osztályos tanulói számára ingyen belépőjegyet biztosítunk, amely a kiállítás bármelyik napján felhasználható”

– hangsúlyozta Vörös Péter, a Kaposvári Campus főigazgatója.

A pénteki napon a kaposvári iskolások és óvodások csoportosan ingyen látogathatják előzetes regisztrációt követően a kiállítást, a járási iskoláknak pedig kedvezményes csoportos belépőjegyet biztosítanak. A látogatók kényelmét szolgája az immár hagyományos ingyenes buszjárat, mellyel a belváros és a Campus között lehet közlekedni.

A Nemzeti Agrárkamara Somogy Vármegyei Igazgatóságával közreműködve idén is megtalálható lesz a Helyi Ízek Utcája, ahol helyi és környékbeli őstermelők, kézművesek kínálják portékáikat. Ismét várja a látogatókat az Élményliget, ahol különféle hagyományőrző bemutatókkal és jurtafaluval várják az érdeklődőket. Továbbá az Élményliget ad majd otthont a családi programoknak, kézműves foglalkozásoknak is, valamint a kisgyerekek körében népszerű Mesetérkép jutalmát is itt lehet majd átvenni. A bőszénfai MATE Vadgazdálkodási Tájközponttal is megismerkedhetnek, emellett a szervezők további vadászatot népszerűsítő programmal készülnek.

A hétvégén lesz Bábszintér előadás és pónilovaglás, valamint a kiállítás mindhárom napján lehetőség lesz Kádár Ferkó Fotószínházában korhű ruhákba beöltözve emlékfotókat készíttetni. A vasárnapi napon pedig az Alma Együttes koncertjével várják a kisgyerekes családokat.

A programsorozat elmaradhatatlan eleme a kisállat-simogató, a Gazdaudvar, valamint a patkolókovács-, nyírási és fejési bemutató is, amiknek köszönhetően a látogatók mélyebbre hatóan ismerkedhetnek meg a vidéki élet vonzerejével és kihívásaival. „És természetesen, ha Kaposvár, akkor lovasprogram: idén is számos alkalommal várják majd a sokszínű bemutatók a családokat a Fedeles Lovardában” – emelte ki a Campus főigazgatója.

Az elmúlt évek nagysikerű, külön belépőjeggyel látogatható koncertjeit követően idén is nagyszabású zenei koncerttel készülnek: péntek este Majka ad koncertet a Fedeles Lovardában.

Az esemény hivatalos honlapja: https://kaposvarinapok.hu/

Forrás: magyarmezogazdasag.hu