Mezőgazdasági hírek

A növényvédelemben jó előre látni a jövőt

2020. július 30., csütörtök

Az interneten számos honlap és mobiltelefonos applikáció segíti a gazdákat növényvédelmi előrejelzéssel. Érdemes ezeket időnként megnézni, sok pénzt spórolhatunk velük. Az időben (se túl korán, se túl későn) végzett kezelések hatékonysága jobb, és ez csak a kórokozók, kártevők előrejelzésével valósítható meg.

Miért jó, ha előre tudjuk?

Egyes kórokozók és kártevők megjelenésére előre lehet számítani. Vagy azért, mert életciklusuk miatt általában minden évben ugyanakkor támadnak, de olykor az időjárási körülmények is már előre vetítik egyesek megjelenését. A rovarok rajzása csapdázással is előre jelezhető, de kiskertek esetén nem feltétlen éri meg, ha minden jelentősebb kártevő és kórokozó jelenlétét magunk szeretnénk előre jelezni.

Az előrejelzésnek azonban fontos szerepe van abban, hogy hatékony lehessen a védekezés. Ha túl korán permetezünk, akkor a védekezés nem lesz kellően hatékony. Ha túlkésőn, akkor már kárt szenvedett a kultúra. Az optimális időben végzett permetezéssel, amihez elengedhetetlen a növényvédelmi előrejelzés sokkal hatékonyabb vegyszerhasználatot érünk el: azaz kevesebb költséggel hatékonyabb védekezés érhető el.Használati utasítás, minek?

Jellemzőgyakorlat, hogy ha veszünk egy háztartási gépet, nem biztos, hogy elolvassuk a használati utasítását, pedig nem dísznek teszik a dobozba. A növényvédelmi kezeléseknél sem célszerű mindent rutinból csinálni, érdemes a szerek részletes leírását áttanulmányozni.

Csak egy példa. A növényvédőszer kijuttatásakor sokszor szokás lombtrágyát is keverni bele, hiszen olcsóbb, főleg egy nagyüzemben, ha egy menetben oldjuk meg a két kezelést.

A lombtrágyáknak nem elég, ha a hígítási arányát jól állítjuk be. A víz hőmérséklete, keménységi foka és a kijuttatáskor aktuális levegőhőmérséklet is befolyásolják a hatékonyságot, akár 30 százalékkal.

Tehát adott összeget kifizetünk a szerért, és a többi apró részleten múlik, hogy milyen hatékonyan sikerül felhasználni. Ettől függően lehet, hogy 30 százalékot bukunk, vagy nyerünk – ami pénz.

Többféle előrejelzést is találunk a neten

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi portálján területre és növénykultúrára lebontva érhetőek el növényvédelmi információk. A térítésmentesen igénybe vehető növényvédelmi előrejelző rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával együttműködve üzemelteti. A www.novenyvedelem.nak.hu oldalon elérhető szolgáltatás alapvető célja, hogy a gazdák saját gazdaságukban hatékonyabb növényvédelmi intézkedéseket tehessenek. A NAK is felhívja a figyelmet: a növényvédelmi kezelések okszerű és optimális időben történő elvégzésével nemcsak a pénzügyi hatékonyság növekszik, hanem környezetünk terhelése is csökkenthető, és nem utolsósorban megbízható élelmiszerek kerülnek a fogyasztók asztalára.A portálon a növényorvosok szakmai bejegyzésein túl meteorológiai készülékek adatsora is elérhető, országos lefedettségben. A www.novenyvedelem.nak.hu weboldalon lehetősége van a gazdálkodónak kiválasztania a megyét illetve a növénykultúrát, amelyről információt szeretne kapni. Az adott megye illetve kistérség területén a kiválasztott növényfajra friss, aktuális bejegyzést olvashat a látogató a várható növényvédelmi helyzetről. Az érdeklődők a növényvédelmi előrejelzéseken túl a várható időjárásról is tájékozódhatnak, amelyhez a hátteret az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja. Ez mondjuk meggy és cseresznye rázógépes betakarítása előtti érésgyorsító kezelés előtt hasznos, hiszen nem mindegy hogy végük a rázógép, vagy a vihar szedi le a termést.

Növényvédőszeres cégeknek is van elérhető előrejelzése, ilyen például a BASF által működtetett defenso.hu ami szőlő-, és almatermelőket segítő növényvédelmi döntéshozó rendszer, agrometeorológiai előrejelzéssel kiegészítve. A www.syngenta.hu/betegseg-elorejelzes oldalon is számos szántóföldi és kertészeti kultúrára találunk előrejelzéseket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu