Mezőgazdasági hírek

A növényi étrend fog dominálni a berlini menzákon

2021. szeptember 3., péntek

Berlinben az éghajlatvédelem jegyében radikálisan csökkentik a húst tartalmazó, és növelik a növényi alapú fogások arányát a menzákon – jelent meg a hír a város hivatalos portálján a tanévkezdés alkalmából. Ezenkívül számos más lépést is tesznek a klímasemlegesség érdekében.

Az egyebek között a felsőoktatási intézmények menzáinak üzemeltetéséért is felelős Studierendenwerk Berlin szóvivője, Daniela Kummle úgy fogalmazott, hogy az új koncepciót a diákok segítségével dolgozták ki, akik az utóbbi időben mind gyakrabban fordultak a céghez azzal az igénnyel, hogy klímatudatosabb étrendet állítson össze. Mint elmondta, a nagyobb menzákon már közel tíz éve mindig vannak olyan fogások, amelyeket a minimális ökológiai lábnyom szellemében állítanak össze – friss, szezonális, a régióból származó alapanyagokból készült vegán ételek –, azonban most ehhez képest is nagyot lépnek, és a hétfők teljesen húsmentesek lesznek, a húst, illetve halat tartalmazó ételek pedig a többi napon is mindössze a teljes napi kínálat négy százalékát fogják kitenni.

Nemcsak az étlapon látszik meg azonban a klímasemlegességre való törekvés.

A berlini műszaki egyetem például 2045-re, a Humboldt Egyetem pedig 2030-ra tűzte ki, hogy klímasemlegessé teszi a működését. 

Nem a nulláról indulnak, mert napelemek például már régóta vannak a tetőkön, és most zajlik az épületek energetikai korszerűsítése is, de számos új vállalást is tettek. Egyebek között olyanokat is, hogy a dolgozók a hivatali útjaikon a repülő helyett a vonatot választják, ahol lehetséges – olvasható a www.berlin.de oldalon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu