Mezőgazdasági hírek

A NAV segíti az online számlázást

2020. május 25., hétfő

Az éles rendszeren kívül tesztverzió is rendelkezésére áll annak, aki eddig még nem próbálta az online számlát.

A NAV az onlineszámla-rendszer indulásától, azaz 2018. július 1-jétől biztosít ingyenesen használható számlázó programot a belföldi adóalanyok számára tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A programot nem kell telepíteni vagy letölteni, az regisztrációt követően érhető el, mindössze élő ügyfélkapus hozzáférés szükséges.

Számos praktikus és kényelmi funkcióval rendelkezik, így például forinttól eltérő pénznemben is számlázhatnak, magyar-angol és magyar-német kétnyelvű számla is kiállítható, lehet elektronikus és papír alapú megjelenítési formát is használni, és alkalmas díjbekérő kiállítására is. Ezen kívül automatikusan teljesíti az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget, menti a számlákat, így lehetővé teszi azok megőrzését, letöltését.

Fontos megjegyezni, hogy nem kötelező a NAV által kínált lehetőséget használni, a kézi számlázás is elfogadható, valamint a korábban használt számlázó programoknál is maradhatnak az adóalanyok választásuk szerint, azonban a 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról továbbra is kötelező adatot szolgáltatni!

Az online számlázó-programmal a tesztfelületen lehet ismerkedni regisztrációt követően, ahol hasznos tudnivalók, és videók segítik a gyakorlást, azonban ez a felület mindössze gyakorlásra szolgál, az itt kiállított számlákról nem lehet érvényes adatszolgáltatást teljesíteni. Ezek a lehetőségek az éles felületen állnak rendelkezésre, melyet a hatóság folyamatosan fejleszt, így mobiltelefonos használatra kidolgozott verziója is hamarosan elérhetővé válik.

Forrás: agrotrend.hu