Mezőgazdasági hírek

A napenergia kihasználása a mezőgazdaságban. Tökéletes befektetés, rövidtávú megtérüléssel!

2022. január 26., szerda

A Solargroup Energy Kft. már 13 éve foglalkozik napelemes rendszerek kivitelezésével és nagykereskedelmével. A békéscsabai központú cég már a szomszédos Romániában is jelen van. 

A Solargroup Energy Kft. immáron 13 éve foglalkozik napelemes rendszerek kivitelezésével és nagykereskedelmével. A cég Békéscsabai központú és a szomszédos Romániában is jelen van. Számos nagy külföldi gyártónak látják el a képviseletét: Fronius, K2, Huawei, Sharp, Canadian, Trina solar, Sungrow, Q.Cells. Folyamatosan elérhető raktárkészlettel, képzett kivitelező csapattal rendelkeznek. A cég stabil pénzügyi minősítést is kapott, ez is azt mutatja megfelelő partner lehet egy napelem beruházás esetén.

Az áram ára nő, fokozottan érinti ez az áremelés a mezőgazdasági üzemeket- telepeket. A megemelkedett áram költségek miatt a napelem rendszer beruházás elég gyors megtérülést eredményez, pláne ha a beruházás pályázati alapon történik. A napelem telepítéshez a legtöbbször a terület vagy a kellően nagy tető felület adott, érdemes kihasználni, pénztermelővé alakítani, mondta el kérdésünkre a Solargroup Kft. szakembere.

– Mi a jellemző, mekkora rendszereket kérnek az ügyfelek?

Az a tapasztalatunk, hogy megrendelőink sok esetben akár önerőből is megrendelik a napelem erőműveket befektetési céllal, de természetesen sok olyat is telepítettünk ami pályázati tőke bevonással készült. Amennyiben van pályázati lehetőség, az mindenképpen meghatározó egy napelem beruházás döntéshozatalában. Most az 50kW-os napelemes rendszerek a legnépszerűbbek, ennek az az oka, hogy a túltermelt áram ekkora rendszerből jól értékesíthető.Mezőgazdasági telepekre telepítettünk már 10kW-től több MW-ig napelem erőművet.

Az érdeklődők a napelemes rendszerek a mezőgazdaságban oldalunkon is sok hasznos információt találhatnak!

– Általában milyen gyártók termékei kerülnek be egy napelem erőműbe és mennyi a garancia?

Csak minőségi termékekkel dolgozunk, amelyek hosszú éveken keresztül hibamentesen működnek. A legtöbbször Fronius invertereket építünk be, ezekre a garancia 5 év. Napelemekre 20-25 év, de a garancia bővíthető, minden esetben egyedi szerződés történik. Cégünk 13 éve van jelen a solar piacon és célunk a hosszútávú tevékenység, így garanciát biztosítunk ügyfeleinknek, hogy az esetleges hibákat is tudjuk majd javítani. Képzett szakembereink hamar tudnak reagálni a megkeresésekre.

– Mennyire szükségszerű a napelemek takarítása? Mert ugye a mezőgazdasági telepeken jellemzően nagyobb a por.

Napelemekre 15 fokos dőlésszögnél már jelentős a szennyeződés lerakódás, alacsony az öntisztulás, ezért évente egy tisztítás akár 20% többlet hozamot eredményezhet.

– Milyen referenciákkal rendelkeznek?

Szatmár Kert Hodász Szövetkezet 450 kW, EON Debreceni régió központ 200 kW, Gyulai Agrár Zrt. 300 kW kiserőmű, Alföld Gabona Kft 1 MW, Szent István Mezőgazdasági Zrt. 500 kW, Csorvási Gazdák 90 kW és 50 kW, Gallicoop Zrt. 1,2 MW… és számtalan naperőművet építettünk már szinte az egész országban.– Mi a megrendelés menete?

Cégünkhöz beérkezik a megkeresés. Kollégánk felveszi a kapcsolatot az érdeklődővel, majd egy személyes felmérés alatt sok mindent egyeztetünk. Ezt követően tudunk küldeni árajánlatot. A személyes felmérés nagyon fontos, ekkor kollégánk műszeres méréseket is végez és megállapítja hova lenne legjobb telepíteni a napelemeket ahhoz, hogy a legnagyobb hozamot érjük el. Mivel román nagykeres cégünk is van, ez több esetben kedvező tényező lehet a hazai vevők számára.

– Milyen újdonságaik vannak, a napelemes rendszerek terén?

Ilen például a tavak levegőztetése napelem által megtermelt villanyáram hajtotta motoros rendszerrel, vagy a mezőgazdasági napelem terület kettő az egyben hasznosítása: a napelemek alatti terület nagy részét a helyi csirkék, kacsák, kecskék, juhok, méhek és más háziállatok tenyésztésére használhatják. Függőleges növényeket is termeszthetnek.

A napenergia rugalmassága előnyt jelenthet a mezőgazdaság számára. Mind a napenergia, mind a mezőgazdasági ipar kezdi meglátni a potenciált a termőföld élelmiszer- és energiatermelésre való kombinált felhasználásában. Ahogy az újítók elkezdenek kísérletezni a különböző formákkal, úgy válik világossá, hogy a legtöbb esetben a napenergiának kell a mezőgazdaság igényeihez igazodnia, és nem fordítva, hogy pozitív eredményt érjen el.

– Milyen előnyöket nyújt egy ilyen rendszer telepítése a felhasználóknak? 

Legfőbb előnye egy ilyen rendszernek a garantáltan kiszámítható megtérülés. A napenergiával megtermelt áram költség megtakarítást is jelent, de fontos szempont még a környezetvédelem is, hiszen ez zöld energia, ami minden embernek fontos, nem mindegy hogy milyen lesz a jövőnk! Kifejezetten igaz ez a mezőgazdaságra, mert ott az időjárás meghatározó tényező. A napenergia alkalmazása tervezhető kiadáscsökkenést jelent, valamint biztonságot nyújt az esetleges hálózati kimaradásokkor is.

A napelem erőmű kiépítése pedig kimondottan jó befektetés, hiszen pár év elteltével ezek az erőművek pénzt termelnek a tulajdonosának és ne feledkezzünk meg arról se hogy ezek az erőművek építhetőek rossz minőségű talajra is ahol nem terem meg semmi, vagy tetőre kihasználva minden felületet, így nézve igazán jó egy ilyen beruházás, mert az eddig kihasználatlan helyek pénztermelővé válnak.

– Úgy tudom a Solargroup Kft. mindent intéz a napelem erőmű megrendelése után, mit jelent ez pontosan?

Igen. Bejelentés, tervezés, METÁR pályázat benyújtás, banki hitelügyintézés, generál kivitelezés, üzemeltetés és szervizelés. Vásárlóinknak szinte semmi dolga sincs, csak élvezni a kész napelem rendszer előnyeit.

Részletesebb tájékoztatás érdekében kérjük vegye fel a kapcsolatot a Solargroup Energy Kft.-vel. 

Forrás: agrotrend.hu