Mezőgazdasági hírek

A megújult kínai kereslet miatt drágult a szójabab

2021. június 23., szerda

Amerikában enyhe pluszok, Európában inkább eladói fölény jellemezte a kereskedést a hét első napján. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 0,8 százalékkal, a szójabab pedig 1,5 százalékkal drágult. Kontinensünkön a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica ára maradt a pénteki szinten, míg a repce kurzusa emelkedett.

Az amerikai szójabab-határidős ára hétfőn emelkedett Kína újbóli vásárlásának hatására, és a hétvégi viharok ellenére, amelyek a közép-nyugati termőterület nyugati részeiben megszüntették a száraz körülményeket.

A kukorica ára napközben többnyire mínuszban volt, mivel a központi kukoricaövben az eső növelte a terméskilátásokat, de zárásra enyhe plusz alakult ki. A búza kereskedése is vegyes volt az őszi termés betakarítási nyomása és az aszály által sújtott tavaszi termés miatt.

“A hétvégén sok területen sok esőt kaptunk. Bár ez bizony hasznos, a hosszabb távú előrejelzések – a 6-10 napos, illetve a 10-14 napos – kissé szárazabb időt prognosztizál, különösen a kukorica nyugati termőterületén”- mondta Ted Seifried, a Zaner Csoport vezető agrárstratégája. “Az eső valószínűleg előnyösebb volt a kukoricának. A szójababnak később még több esőre lesz szüksége” – mondta.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) hétfőn piaczárás után frissítette a heti termésállapot-besorolást, elemzők átlagosan arra számítottak, hogy a jónak és kiválónak minősített területek a kukoricánál és szójababnál 2 százalékponttal csökkennek.

Európában ezzel szemben inkább a mínuszok domináltak, csak a repce lett drágább, igaz a kukorica tartotta az árát és a takarmánybúza és a malmi búza zárt mínuszban. 

Párizsban szeptemberi határidőre egy tonna malmi búza 207,25 euróba került, ami 1 eurós mínuszt jelentett. Az érdeklődés nem volt túl nagy, mindössze 12 634 kontraktus jött létre, decemberre is elmaradt a szokásostól az üzletkötések száma, csupán 17 706-ot rögzítettek. Utóbbi határidőre a malmi búza 75 eurócentes mérséklődét követően 208,5 euróba került tonnánként. 

A kukorica ugyanúgy 243 euróba került tonnánként, mint pénteken. 

A repce árszintje ezzel szemben 2 eurót szedett magára és 490,25 eurón ment pihenőre, napközben 493,75 eurón is kötöttek üzletet. 

Londonban a takarmánybúza árszintje 4,65 angol fontos lejtmenetet követően 183,75 angol font/tonnába került.

Forrás: agroforum.hu