Mezőgazdasági hírek

A legjobb agrártechnológiai megoldások egy helyen – AGROmashEXPO 2020

2019. december 20., péntek
2020. január 22-25. között a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban rendezik meg az agrárgépes szakma egyik legnagyobb hazai s egyben regionális vásárát. Közel 350 kiállító mutatja be termékeit, mezőgazdasági gépeket, szolgáltatásokat, input anyagokat, és technikai innovációkat. A kiállítás mellett számos szakmai program is várja a látogatókat.

Az értékesítés mellett kevés fontosabb kérdés van a mezőgazdaságban, mint a felhasznált inputoanyagok és az alkalmazott technológia” – jelentette ki dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. A szaktárca számára fontos, hogy a gazdálkodók a legjobb, legkorszerűbb gazdálkodást folytassák, amelyhez igyekszik számukra jövedelmező és eredményes környezetet biztosítani egyebek mellett a közvetlen támogatásokkal, kamat- és lízingdíj támogatásokkal.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormányzat célja az, hogy a támogatás ne csak jövedelempótlás legyen a gazdálkodók számára, hanem fejlesztések forrásául használják fel azokat.

A gépbeszerzések támogatására a 2019 szeptemberében indult beruházási kamattámogatási programban 30 milliárd forintot különítettek el, az újra elindított lízingdíj támogatást pedig november végéig 15 milliárd forint értékben 370 ügyfélnek folyósították.

Négy napon keresztül közel 350 kiállító vonultatja fel termékeit és szolgáltatásait. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének köszönhetően 2020-ban is számos tagvállalat képviselteti magát. A magyar piacon dolgozó nagy nemzetközi márkákat forgalmazó cégek kínálata (Claas, John Deere, Messey Ferguson, Lamborghini, Fendt, Case, Krone stb.) mellett több ország kiállítói is bemutatják majd újdonságaikat. A hazai gépgyártás aktuális trendjeit pedig a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének tagjai vonultatják fel.

Ahogy a sajtótájékoztatón Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója hangsúlyozta, a kiállítás alkalmas az évindító gépbeszerzésekre, legyen szó akár precíziós gazdálkodásra alkalmas high-tech, vagy a legkedvezőbb árú gépekről.

A beszerzésekhez új, az állami kamattámogatásokat is felhasználó minden eddiginél kedvezőbb hitelkonstrukcióval készül a Takarékbank, amelyet már a standjukon igényelni is lehet.

A Takarékban képviseletében Hollósi Dávid agrárüzletági igazgató hangsúlyozta, hogy az idei számok alapján a gépberuházások értéke már meghaladta az amortizációt, de hangsúlyozta azt is, hogy a high-tech gépek üzemeltetéséhez szükség van a szakértelemre is.

Az erőgépek mellett a digitalizáció és a robotizáció is fontos szerepet kap a kiállításon, emelte ki Milics Gábor, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy ezeket a gépeket üzemeltetni is tudni kell, illetve arra, hogy mind az önvezető gépek, mind a drónok használatát szabályozni kell.

Az AGROmashEXPO – AgrárgépShow Termékfejlesztési díj pályázatára 36 pályázat érkezett, köztük 14 hazai, 8 pedig digitalizáció kategóriában pályáztak. A pályázaton Nagydíjat három, különdíjat 9, prémium oklevelet pedig 18 pályázónak ítélt oda a zsűri.

A vásárváros elavult pavilonjainak rekonstrukciója miatt nehezebb lesz a bejutás a vásár területére, ezért a szervezők az egyébként kedvezményes online jegyvásárlást javasolják a látogatók számára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu