Mezőgazdasági hírek

A lassú vetés ellenére még olcsóbb lett a kukorica

2022. május 4., szerda

Folytatódott a lejtmenet az amerikai terménypiacokon, Európában nem volt annyira borús a hangulat. Chicagóban a búza 0,7 százalékot, a kukorica 1,4 százalékot, a szójabab 0,9 százalékot, a repce pedig 1,3 százalékot vesztett értékéből. Párizsban a malmi búza ugyan 3 százalékkal olcsóbb lett, de a kukorica 0,6 százalékkal drágult. A repce pluszban zárta a napot, Londonban a takarmánybúza kurzusa szintén emelkedett.

A chicagói határidős kukorica árjegyzése esett kedden a kezdeti emelkedést követően, amelyet a kereslet bizonytalansága okozott, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban a vetés előrehaladását kedvezőtlenül befolyásolta az időjárás.

A közelmúltban lehullott csapadék a búzát is nyomás alá helyezte, annak ellenére, hogy a termés körülményei romlottak, míg a szójabab ára is csökkent a várakozások szerint.

A határidős kukorica árjegyzések eleinte magasabban forogtak, reagálva az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által jelentett, a vártnál lassabb vetésekre, a kukoricavetésnek mindössze 14%-a fejeződött be vasárnapra, ami elmarad az elemzői 16%-os átlagos várakozástól, és jóval elmarad az ötéves 33%-os átlagtól. “Nem tudtuk megtartani a nyereséget a nyitás után” – mondta Mike Zuzolo, a Global Commodity Analytics elnöke.

A Kínában folyamatban lévő lezárások nehezítik az Egyesült Államok exportoptimizmusát, mivel az ázsiai ország az Egyesült Államok mezőgazdasági termékeinek legnagyobb vásárlója.

Az USDA szerint a búza is nehézségekkel küzdött, mivel az Egyesült Államok sík vidékeinek egyes részein az esőzések segítették a kiszáradt őszi termést, bár a körülmények tovább romlottak a hétvégén.

Az ügynökség az Egyesült Államok őszi búza termésének 43%-át nagyon rossznak vagy rossznak minősítette, szemben az előző heti 39%-kal, miközben a jó és a kiváló minősítést változatlanul hagyta, 27%-on, ami aláhúzza az aszály hatását a búzaövezetben.

A szójababra nyomás nehezedett a zuhanó kőolajpiacok, valamint az Egyesült Államok középnyugati részének hűvös és nedves körülményei miatt, amelyek továbbra is korlátozták a kukorica és a szójabab vetését. Egyes elemzők úgy vélik, hogy a késleltetett amerikai kukoricavetés arra késztetheti a gazdákat, hogy több szójababot vessenek. Az Egyesült Államokban a szójabab vetése 8%-ban készült el, ami megfelel a kereskedelmi várakozásoknak, de elmarad az ötéves 13%-os átlagtól.

Európában a malmi búza 390,75 euróba, a kukorica 349,5 euróba, a repce 818 euróba, a takarmánybúza pedig 330 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu