Mezőgazdasági hírek

A laborhúsok után most a tojáspótlókat támogatják a befektetők

2021. április 8., csütörtök

Az Eat Just vállalat (növényi alapú alternatív élelmiszerek fejlesztője és forgalmazója) közölte, hogy 200 millió dolláros támogatást sikerült összegyűjtenie a befektetőinek köszönhetően, amelyet a vállalat kapacitásának növelésére és új piacokra való terjeszkedésre fordít majd. A tojáspótlót gyártó cég elsődleges célja, hogy az alternatív fehérjetermékek iránt egyre növekvő keresletet kielégítse.

A finanszírozási kört Katar szuverén befektetési alapja vezette, majd a Charlesbank Capital Partners magán befektetési társaság, ezt követően a Microsoft Corp társalapítója, Paul Allen vállalata a Vulcan Capital is beszállt a körbe.A vállalat közleménye alapján a Katari Befektetési Hatóság és a Charlesbank képviselői is csatlakoznak az Eat Just igazgatóságához.

A 2011-ben alapított San Franciscó-i székhelyű Eat Just vállalat leginkább a „JUST Egg” nevű mungóbab alapú tojáspótló termékéről ismert, amelyet jelenleg az Egyesült Államokban forgalmaznak. Ugyanakkor majonézpótló termékeket is készítenek, amiket olyan üzletekben értékesítenek, mint például a Walmart, a Kroger és a Whole Foods.A világon először Szingapúrban hagyta jóvá a hatóság a laboratóriumban előállított csirkehúsok értékesítését tavaly télen.A forradalmi technológia engedélyeztetésével lehetőséget adtak az úgynevezett tiszta húsok kereskedelmi forgalmazására, melyhez nem szükséges az élő állatok levágása.

Az Eat Just befektetői között szerepel Li Ka-shing, hongkongi iparmágnás és a Temasek szingapúri állami tulajdonú befektető társaság is. A vállalat 2011-es alapítása óta több mint 650 millió dollárt gyűjtött, és a legutóbbi becslések szerint 1,2 milliárd dollárra jegyezték a cég értékét.

A növényi eredetű élelmiszerek kiskereskedelmi értékesítése az Egyesült Államokban tavaly 11%-kal, 5 milliárd dollárra nőtt, a műtojás piaca pedig csaknem megháromszorozódott a SPINS piackutató cég adatai szerint.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu