Mezőgazdasági hírek

A kukorica drágulása húzta fel a búza és a szójabab árát is

2021. május 6., csütörtök

Chicagóban a búza 1,1 százalékkal, a kukorica 2,7 százalékkal, a szójabab 1 százalékkal, a repce pedig 2,9 százalékkal drágult. Európában is alapvetően jó hangulatban telt a kereskedés. Párizsban a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám Londonban a takarmánybúza olcsóbb lett.

Az amerikai kukorica határidős ára tonnánként 274,69 dollárra emelkedett, ilyen magasan 2013 óta először járt a kurzus, ezt a globális ellátás szűkülése okozta.

A növekvő árak kevéssé fogták vissza az állattenyésztéshez és az etanol előállításához használt kukorica iránti keresletet, és ezzel megnyitották a piac előtt a nyereség növelésének lehetőségét – mondták elemzők.

“A kereslet nem csökken a hústermelés erős jövedelmezősége közepette – mondta Greg Heckman, a Bunge Ltd. globális gabonakereskedőcég vezérigazgatója a cég negyedéves gyorsjelentése kapcsán tartott tájékoztatón a befektetőknek. Az ázsiai takarmánygyártók kukoricáról búzára akarnak áttérni, bár Greg Heckman szerint a búzának az állatállomány takarmányozásában való fokozott adagolása Kínában átmeneti. “Jelenleg jó az állati termékek jövedelmezősége és a kereslet így emelkedik” – fűzte hozzá a vállalatvezető.

A kereskedők szerint a kukorica kurzusának növekedése elősegítette a szójabab és a búza árának emelkedését. Brazíliában az időjárás-előrejelzések szerint nem lehet számítani az esőzések enyhülésére, ami hátráltatja a termőföldi munkálatokat.

Európában vevői fölény alakult ki, Párizsban mindhárom fő agrártermék kurzusa emelkedett. Egy tonna malmi búzáért 252,25 eurót adtak, ami 8,75 eurós plusz volt májusra, de a kifutó határidőre nagyon szerény volt az érdeklődés, csupán 1590 kontraktus jött létre. Egy határidő kifutásakor pénzbeli elszámolás, fizikai leszállítás és a kontraktus következő határidőre történő átgörgetése is szóba jöhet. A lezárás módjáról többnyire a pozíció megnyitásakor kell nyilatkozni. A kifutás előtti napokban nem ritkák a látványos kilengések a kurzusban, ahogy az múlt héten a repcénél is látható volt. Szeptemberi határidőre tonnánként 4,75 euróval 220,25 euróig drágult a malmi búza. Itt már 30 718 üzletet kötöttek a parketten, de decemberre is 21 165 kontraktus jött létre. Utóbbi határidőre 4,25 euróval a 219,5 eurós szintig ment feljebb az árszint. A kukorica 248 euró/tonnás záróértéke 4,75 eurós plusz jelentett. A repcéért tonnánként 6 euróval adtak többet, ami 517,25 eurós árhoz vezetett. Londonban a takarmánybúza ára 1 angol fonttal 205,5 angol font/tonnáig mérséklődött.

Forrás: agroforum.hu