Mezőgazdasági hírek

A klímaváltozás hatásainak kezelése

2019. augusztus 26., hétfő

Most, amikor a világ legnagyobb cégei az éghajlattal összefüggő kockázatoknak az üzleti működésükre gyakorolt hatását csaknem 1 trillió (1018) dollárra értékelik, a klímaváltozást nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mindehhez az üzleti tevékenységüknek is alkalmazkodnia kell, ebben van segítségükre a 2019-ben megjelent nemzetközi szabvány, az ISO 14090.

A szélsőséges időjárás, az emelkedő hőmérséklet és az üvegházhatású gázok kibocsátása mind olyan, a klímaváltozás következtében fellépő tényező, amely hatással van a szervezetek működésére. Ezek a tényezők azonban lehetőségeket is teremtenek. Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezetek) éghajlatváltozási keretegyezménye (United Nations Climeate Change, UNFCCC) nemrégen közzétett beszámolója szerint a világ legnagyobb cégeinek csoportja esetében (együttes értékük közel 17 trillió dollár) a klímaváltozás kockázatának becsült költsége majdnem 1 trillió dollár, ugyanakkor az üzleti lehetőségekből fakadó lehetséges nyereség ennek több mint a duplája. Ezért, ha van egy megfelelő helyi terv a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás céljából, az üzleti siker sem marad el – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A klímaváltozás kérdésével komolyan kell foglalkozni 

Az ISO 14090 Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. Alapelvek, követelmények és irányelvek ezen a területen az első az ISO-szabványok között. A szabvány célja, hogy segítse a szervezeteket a klímaváltozás hatásainak felmérésében és az alkalmazkodáshoz szükséges eredményes helyi tervek kidolgozásában.

Segít abban, hogy a szervezetek azonosítsák és menedzseljék a kockázataikat, valamint megragadjanak minden lehetőséget, amit a klímaváltozás teremthet. Keretrendszerével lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy politikáik, stratégiáik, terveik és tevékenységeik megtervezésekor és megvalósításakor a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást is átgondolják.

Az új ISO-szabvány hasznos minden szervezet számára tekintet nélkül arra, hogy van e helyi alkalmazkodási terve. Bevezetése lehetővé teszi a szabványalkalmazók számára, hogy közvetlenül hozzájáruljanak az ENSZ klímaváltozásra vonatkozó fenntartható fejlődési céljainak (Sustainable Development Goals, SDG) teljesítéséhez.

Az ISO 14090-et az ISO/TC 207 Környezetközpontú irányítás műszaki bizottság üvegházhatású gázokkal foglalkozó albizottsága dolgozta ki, amelynek titkárságát jelenleg Kína és Kanada együttesen látja el.

A bizottság tevékenységi körébe tartozó, kidolgozás alatt álló szabványok a következők:
•   ISO 14091 Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. Sebezhetőség, hatások és kockázatfelmérés;
•    ISO 14092 GHG-menedzsment és az azzal kapcsolatos tevékenységek. Az alkalmazkodási terv követelménye és útmutatója szervezetek számára, beleértve az önkormányzatokat és a helyi közösségeket.

Forrás: agrotrend.hu