Mezőgazdasági hírek

A klímaváltozás átrendezheti a kávépiacot

2022. december 21., szerda

A világ kávétermesztőinek hamarosan új módot kell találni arra, hogy folytathassák tevékenységüket, és el tudják látni a világot a legkedveltebb italával – írja egy botanikusokból, mezőgazdasági- és a kávé ágazatban dolgozó szakemberekből álló csapat. Szerintük erre háromféle forgatókönyv áll rendelkezésre.

A gazdálkodókat érinti legjobban a klímaváltozás, és közülük is a kávétermesztés az, mely már most is súlyosan érintett. Az ugandai és egyesült királyságbeli kutatók a Nature Plants tudományos lapban megjelent cikkükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a kávétermő vidékeken már most is változnak a hőmérsékletek, és a csapadék is kiszámíthatatlanul érkezik. Emiatt pedig veszélybe kerül a termelés – írja a Phys.org.

A kutatók megállapították, hogy a termelőknek muszáj változtatni az eddigi szokásaikon, hogy talpon maradhassanak.

Az általuk javasolt három lehetőség: elvándorolhatnak olyan területekre, ami még alkalmas a termesztésre, változtatnak a növénytermesztési gyakorlatukon, vagy más fajtákat ültetnek. A szakemberek szerint ez utóbbi a legjobb lehetőség.

Jelenleg a világban két fajta dominál: az arabica és a robusta. az utóbbi években azonban mindkettő esetében csökkent a termésmennyiség a termőterületeket sújtó aszályok következtében. Hogy ne maradjunk kávé nélkül, a tudósok a liberica (líbiai kávé) kávéfajtára való váltást javasolják.

Már több területen végeztek termesztési kísérleteket ezzel a fajtával, és úgy tűnik, hogy jobban bírja a változatos időjárási körülményeket

– írták a tudósok. Emellett érés után a termés a növényen marad, ami megkönnyíti a betakarítást.

Azt azonban elismerik, hogy a váltásnak vannak hátulütői is: a liberica fajta héja keményebb, így a feldolgozása nehézkesebb. Emellett erjedni kezd, ha nem takarítják be időben, ami kávé ízének rovására megy. Ennek ellenére megéri váltani, mivel a következő években a klímaváltozás miatt nem fognak tudni annyi arabica kávét termelni, amivel kielégíthető a piaci igény.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu