Mezőgazdasági hírek

A kínálati aggályok hozták meg a vevők kedvét

2020. november 16., hétfő

A csütörtöki korrekció után magukra találtak a kurzusok Chicagóban. A búza 1 százalékkal, a kukorica 0,6 százalékkal, a szójabab és a repce pedig 0,3-0,3 százalékkal drágult. Párizsban is vevői túlsúly alakult ki, a fontosabb agrártermékek közül a malmi búza, a repce és a takarmánybúza is drágult. A kukorica kivételt jelentett a maga árcsökkenésével Európában.

Az amerikai szójabab-határidők magasra kúsztak pénteken, a hét elején elért 4 és fél éves csúcs közelében kereskedtek az erős exportkereslet és az amerikai készletek szűkülése mellett. Az optimizmus a kukorica- és búzafutás határidős kereskedésében is érződött.

„Úgy tűnik, hogy a szójabab piacát támogatta az, hogy Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) egy keddi jelentéssel jelentős mozgást indított el a piacon. A számok szerint hétéves mélypontra csökkenhetnek az amerikai kukorica- és szójabab-készletek” – hívta fel a figyelmet Tomm Pfitzenmaier, a Summit Commodity Brokerage elemzője. Az árak tovább emelkedhetnek, ha Dél-Amerikában rosszabb lesz az időjárás – mondta. Ezt a kijelentést azzal indokolta, hogy Brazília a világ legnagyobb szójabab-exporttőre.A brazil gazdálkodók példátlan mennyiségben adták el új szójabab-termésüket az amerikai határidős árak közelmúltbeli növekedése miatt, mindezt még azelőtt, hogy idén egyetlen magot is elvetettek volna.

“Ha Dél-Amerikában problémák alakulnak ki, vagy a kínai kereslet továbbra is erős, akkor a szójabab meredeken magasabb árszintre ugorhat” – mondta Pftizenmaier.

A párizsi árutőzsdén a négy fontos agrártermék közül három kurzusa emelkedett. A malmi búza, a repce és a takarmánybúza is többe került, mint előző nap. Egyedül kukorica lett olcsóbb. Egy tonna malmi búzáért 210 eurót adtak a decemberi határidőre, ez 50 eurócentes pluszt jelentett. Az elmúlt napokhoz képest enyhén csökkent az érdeklődés a piacon, decemberre 21 361, márciusra 27 562 kontraktust kötöttek a parketten. Utóbbi határidőre 25 eurócenttel 209,75 euróig emelkedett a kurzus. A repce tonnánkénti 408,75 eurós árszintje 2,5 eurós pluszt követően alakult ki. A takarmánybúza 20 eurócentes tonnánkénti drágulása 190 euró/tonnás árszinthez vezetett. Egy tonna kukoricáért 190,75 eurót adtak, ami 50 eurócentes mínuszt jelentet.

Forrás: agroforum.hu