Mezőgazdasági hírek

A kereskedelem leállásához vezethet a Brexit

2019. február 1., péntek

Egy szigorú feltételek melletti Brexit nagy károkat okozhat az európai tejágazatnak.

A tejpiacok éppen az évforduló után stabilizálódtak, mégis egy szigorú feltételek melletti brit kilépési megállapodás negatív következményekkel fenyegeti az európai tejipart – írta a Top Agrar.

Számos bizonytalansággal fenyegeti az európai tejpiac jövőjét a Brexit – fotó: Top Agrar

A Tejipari Szövetség (MIV) úgy véli, hogy a Brexit óriási károkat fog okozni az európai tejipar számára.

– A lehető legnagyobb toleranciát és megoldási hajlandóságot várom az Európai Unió és az Egyesült Királyság közti tárgyalási kísérletek során, a Brexit folyamat által okozott károk enyhítése érdekében

– mondta Eckhard Heuser, az MIV vezérigazgatója.

A brit alsóház negatív szavazása az Egyesült Királyság és az EU27 között kötendő kilépési megállapodás elutasításával többekben felmerült kérdésként, hogy miként is mennek tovább, hiszen nem kicsi a tét.

Az Egyesült Királyság a tej és a tejtermékek nagy nettó importőre, és sok élelmiszert vásárol. A tejtermékeket például a szomszédos Ír Köztársaságból.

A brittek – egy szigorú feltételek melletti Brexit esetén – harmadik országbeli vámokat vetnének ki az EU árukra, így a termékárakat jelentősen meg kell emelni.

Ez a kereskedelem leállásához vezethet.

Nem csak Németország aggódik a Nagy-Britanniába irányuló közvetlen exportja miatt. Figyelembe kell venni azt is, hogy más országok – nem csak Írország – ilyen esetben hol értékesítik az Egyesült Királyság számára termelt tejtermékeket.

Ezenkívül az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországban felhalmozódna a nyerstej, amit eddig az Ír Köztársaságba szállították feldolgozásra.

Ebben az esetben az ír vámhatóságoknak magas vámokat kellene kiróniuk erre a nyers tejre, ami a további feldolgozást nem tenné nyereségessé.

Így a „tejkészleteknek“ nem lenne feldolgozója, és a tejtermelőknek pedig átvevő nélkül maradna.

A folyamat adminisztratív részében nemcsak a harmadik országok magas vámjai fenyegetnek, hiszen a vámellenőrzések is szükségessé válnának, ami a határon nagy időráfordítást jelent.

Ebben az esetben a két korábbi partner, az Európai Unió és az Egyesült Királyság harmadik országként kezelnék egymást az áruk és szolgáltatások cseréjekor, illetve ismét bevezetnék az állat-egészségügyi ellenőrzéseket.

A bizonytalanságot nemcsak a tejipar érzi, hiszen a legutóbbi hírek szerint a sörárpa sem áll fényes jövő előtt.

Forrás: agrotrend.hu