Mezőgazdasági hírek

A kajszi kivételével mindenből bőségesebb a termés a tavalyinál

2023. augusztus 7., hétfő

Jelentősen meghaladják a főbb termények termésátlagai a tavalyi, aszály sújtotta szintet a szántóföldeken és a gyümölcsösökben. Egyedül a kajszibarackból érett kevesebb idén, mivel a húsvéti mínuszok miatt az egész országban komoly fagykárt szenvedtek az ültetvények.

Elkészült az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) tájékoztatója a nyári mezőgazdasági munkákról a július 16-i operatív jelentések alapján.

Eddig az időpontig 5,5 millió tonna gabonát takarítottak be a kalászosok teljes termőterületének 60,8 százalékáról, közel 1 millió hektárról.

Az őszi búza összes területe ugyancsak 1 millió hektár, amiből közel 50,8 százalékot takarítottak be július 16-ig. Összesen 3 millió tonnát arattak le erről a területről. Az országos termésátlag megközelítette a 6 tonnát hektáronként, míg tavaly csak 4,1 tonna volt. A leggyengébben Tolna vármegyében (4,6 tonna/hektár), a legjobban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében (8,3 tonna/hektár) sikerült a növény.

A durumbúza aratása Győr-Moson-Sopron, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében befejeződött, de országosan csak a termőterület 47 százalékán történt meg a betakarítás. A termésátlag a július 16-ig betakarított területeken meghaladta az egy évvel korábbi értéket, átlagosan 4,5 tonna volt hektáronként.

Az őszi árpa aratása a végéhez közeledik, a tavaszi árpáé a termőterület 65,5 százalékán történt meg a jelentés napjáig. Az őszi árpa termésátlaga országos szinten 5,5 tonna/hektár, a 2022. évi átlaghoz képest 22 százalékkal emelkedett. A tavaszi árpa termésátlaga 4,4 tonna/hektár, mintegy 23 százalékkal haladja meg az előző évit.

A rozs területének 29,7 százalékát, a tritikálé területének 32 százalékát aratták le július 16-ig. A rozs termésátlaga 3,4 tonna/hektár, 16,1 százalékkal nagyobb, mint egy éve, a tritikálé 4,5 tonnás eredménye pedig mintegy harmadával haladja meg az előző évi átlagot. A zab betakarítása 16,8 százalékos készültséget mutatott, termésátlaga 3,2 tonna, közel 50 százalékkal magasabb a 2022-esnél.

Az őszi káposztarepce betakarítása 79 százalékon állt a jelentés napján. A termésátlagok vármegyén-ként 2,3 és 4 tonna között alakultak, az országos átlag 3,2 tonna volt.

A tavaszi takarmányborsó betakarítása 77,1 százalékos készültségen állt és 2,4 tonna/hektár volt a termésátlag, amely Heves vármegyében érte le a legalacsonyabb (1 tonna/hektár), Fejér vármegyében pedig a legmagasabb (4,1 tonna/hektár) szintet.

A zöldborsó betakarítása a terület 87,5 százalékán, 16,5 ezer hektáron fejeződött be, a termésátlag 5,1 tonna volt, 23,8 százalékkal több, mint 2022-ben.

A csemegekukorica betakarítása még az elején tartott, országosan 3,1 százalékon állt július 16-án. A zöldbab esetében 63,5 százalékos a készültség, a termésátlag 10,3 tonna körül alakult, ami két-harmadával több, mint egy évvel korábban.

A burgonya betakarítása Nógrád vármegyében már befejeződött és Heves vármegyében is a végéhez közeledik, országosan viszont csupán a termőterület 21,7 százalékát takarították be. A termésátlag 27,9 tonna volt.

A gyümölcsfélék közül a meggy szedése 90,7 százalékos készültséget mutatott július 16-án. Az országos átlag a tavalyihoz képest 12,5 százalékkal több, 6,7 tonna volt. Az egy hektárra jutó termés-mennyiség Nógrád, Zala és Baranya vármegyében mindössze 0,3-1,6 tonnát ért el, de Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 8,2, Heves vármegyében pedig 11,2 tonna volt.

A kajszitermés az elmúlt év kimagasló termésátlagához képest gyengébben alakult, a betakarított termésmennyiség a jelentés időpontjában 4,1 ezer tonna volt. A kajszi szedése a termőterület mintegy 70 százalékán fejeződött be a jelentés időpontjáig, és az országos termésátlag 1,2 tonna volt hektáronként, ami lényegesen gyengébb a tavalyi, 5,7 tonnás átlagnál. A betakarítás kilenc vármegyében fejeződött be július 16-ig. 

Somogyban termett a legtöbb sárgabarack. Itt érték el a legnagyobb termésátlagot (6,5 tonna/hektár) és mennyiséget (1,4 ezer tonna).

Az őszibarack szedése július 16-án 31,3 százalékon állt, a termésátlag 5,6 tonna körül alakult, ami 15 százalékkal több a tavalyi hektáronkénti termésmennyiségnél.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu