Mezőgazdasági hírek

A jövő agrárszakembereinek válasza az élelmiszerellátás és klímaváltozás kihívásaira – hatodik alkalommal adták át a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjat

2020. június 4., csütörtök

Budapest, 2020. május 28. – A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat keretében a fiatal agrárszakemberek a körforgásos gazdaság és a klímaváltozás hatásai enyhítésének lehetőségeit vizsgálták. A téma több, mint aktuális, hiszen a növekvő népesség élelmiszerellátását a klímaváltozást figyelembe véve kell megvalósítani, mindezt a 2030-ig elérendő szigorú európai uniós célkitűzések mellett, amelyek célja az unió élelmiszerrendszerének átalakítása.

Kettős szorítás alatt van a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, hiszen úgy kell biztosítani a növekvő emberiség mennyiségi és minőségi élelmiszerellátását, hogy eközben igazodni kell a klímaváltozás hatásaihoz. Mindehhez az EU részéről komoly, 2030-ig elérendő célkitűzések társulnak. 50 százalékkal mérsékelni kell a veszélyes és vegyi növényvédőszerek használatát, legalább a felére kell csökkenteni a tápanyagvesztést, mindezt anélkül, hogy a talaj termékenysége romlana, és a mezőgazdasági földterületek legalább 25 százalékán biogazdálkodást kell folytatni. Ezek a szigorú elvárások komoly technikai és technológiai fejlesztéseket igényelnek, hogy a termelés mennyisége továbbra is tartható legyen. A hatodik alkalommal meghirdetett K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat keretében ezért a fiatal agrárszakemberek arra keresték a választ, hogy hogyan lehet ezeket az ellentmondásokat feloldani.

 Az agrárképzést nyújtó egyetemek és főiskolák alap-, mester- és PhD képzésben résztvevő hallgatói számára a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat témája idén a körforgásos gazdaság, illetve a klímaváltozás hatásainak enyhítése vagy akár megállítása volt. 18 felsőoktatási intézmény 49 karáról jelentkezhettek a hallgatók, és a 37 beérkezett pályamunkát két fordulóban értékelte az ágazat legkiválóbb szakembereiből álló zsűri. „A pályázatunk célja, hogy szakmai és anyagi támogatással segítsük azoknak a fiatal hazai agrárszakembereknek a tanulmányát és kutatómunkáját, akik az agrárágazat fenntartható, hosszú távú fejlődését tartják szem előtt. A mezőgazdaság és élelmiszeripar előtt álló kihívások megoldásának két fontos pillére van.

Egyrészt kutatni a változásokat elviselni képes, illetve az új körülmények között is az emberiség ellátását biztosító genetikákat, technológiákat. Másrészt azt elősegíteni, hogy ezek a kutatási eredmények, eljárások mihamarabb a termelésbe kerüljenek. Programunkkal mindkettőt, a működőképes és innovatív megoldások kutatását és megvalósítását is ösztönözzük” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat online díjátadóján.

az idei díjazottak

PhD kategória

 1. helyezett – Stammné Felde Orsolya
  Állatorvostudományi Egyetem
  Mycoplasma hyopneumoniae izolátumok genetikai változatossága és antibiotikum érzékenysége
 2. helyezett – Farkas Csilla
  Szent István Egyetem– Élelmiszertudományi Kar
  Búzakorpa és papírhulladékok bioetanol célú hasznosításának modellezése
 3. helyezett – Tóth Adrienn
  Szent István Egyetem– Élelmiszertudományi Kar
  Tojáslevek eltarthatóságának növelése kombinált kíméletes tartósítási eljárások alkalmazásával

 mesterképzés kategória

 1. helyezett – Szmetana Kornél
  Állatorvostudományi Egyetem
  Akvapónia, mint az agrárium jövője
 2. helyezett – Hegedűs Ivett Margit
  Soproni Egyetem – Erdőmérnöki Kar
  A szürke tölgy a klímaváltozás tükrében
 3. helyezett – Batha Bálint
  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem– Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
  Eukaliptol: Új, biomassza eredetű oldószer palládium katalizált karbonilatív keresztkapcsolási reakciókhoz

alapképzés kategória

Kecsmár Gergő
Miskolci Egyetem – Műszaki Anyagtudományi Kar
Milyen megoldási javaslatokat lát a klímaváltozás enyhítésére vagy akár megállítására?

Huber Anita
Budapesti Corvinus Egyetem – Gazdálkodástudományi Kar
Vidékfejlesztéssel az éghajlatváltozás ellen

a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatról

Az elmúlt hat évben összesen 18 felsőoktatási intézmény 303 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra, akik közül 45-en kaptak összesen 6,8 millió forint támogatást tanulmányuk és kutatómunkájuk folytatásához.

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan közel 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és csoportszinten több mint másfélmillió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2500 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adatok:

K&H Bank 

2020 első negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  362 milliárd forint

mérlegfőösszeg: (IFRS konszolidált, nem auditált):  3667 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):  6,5 milliárd forint

K&H Biztosító

2020 első negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  18,9 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 180,8  milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):  2,7 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5  milliárd forint

 

Forrás: K&H sajtóközlemény