Mezőgazdasági hírek

A járvány hatásainak enyhítésére 37 milliárd eurót szabadítanak fel

2020. április 8., szerda

Az Európai Parlament és a Tanács két rendeletet hirdetett ki 2020. március 31-én. Ezek értelmében 37 milliárd euró összegű kohéziós forrást biztosít a tagállamok számára az egészségügyi rendszerek megerősítése, a kis- és középvállalkozások, valamint a csökkentett munkaidőben való foglalkoztatás és a közösségi alapú szolgáltatások támogatása érdekében.

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2020/460 rendelete módosítja a strukturális és beruházási alapok szabályait, míg az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2020/461 rendelete kiterjeszti az EU Szolidaritási Alapjának hatályát – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A teljes keretből mintegy 8 milliárd euró a strukturális alapok keretében 2019-ben fel nem használt előfinanszírozásból származik, ami azt jelenti, hogy az országok az EU költségvetésbe történő visszatérítés helyett a fel nem használt pénzösszeget a világjárvány elleni küzdelemre fordíthatják. További 29 milliárd eurót a tervezettnél korábban folyósítanak azokból az előirányzatokból, amelyek az év későbbi időszakában lennének esedékesek.

A tagállamok emellett nagyobb rugalmassággal végezhetnek átcsoportosításokat a különböző kohéziós politikai programok között, hogy a forrásokat oda irányítsák át, ahol azokra a leginkább szükség van.

Módosították az EU Szolidaritási Alapjának alkalmazási körét is, hogy az magában foglalja a népegészségügyi szükséghelyzeteket és a természeti katasztrófákat is.

Mindkét rendeletet 2020. március 31-én tették közzé az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és ezek 2020. április 1-jén hatályba is léptek.

Forrás: agrotrend.hu