Mezőgazdasági hírek

A húsmarhatartás szezonális kérdései

2020. július 8., szerda

A tehenek ivarzása általában kifejezettebb, mint az üszőké, 21 napos ciklusokban jelentkezik, hossza rövid, 6-36 óra között változik. Ez az idő, amikor a bikának vagy a „nyakkendő bikának”– az inszeminátornak – el kell végeznie a termékenyítést.

Ivarzók megfigyelése

Akár természetes, akár mesterséges termékenyítést, netán a kettő kombinációját alkalmazzuk, mindenképpen fontos a nőivarú egyedek viselkedését folyamatosan megfigyelni. Ha csak a gondozókra hagyatkozunk, és főleg, ha az állatok már legelőn vannak, célszerű az állományellenőrzést korán reggel és napnyugta környékén végezni, így a legnagyobb az esélye, hogy észrevesszük az ivarzó egyedeket. Fontos, hogy a megfigyelő személyzet fogékony legyen a legapróbb jelekre is, és jól ismerje az állatokat, így a jeleket kevésbé mutató egyedek kisebb viselkedésbeli változásait is képes észlelni. Lényeges a műszakok közötti információáramlás megszervezése! Az ivarzás megfigyelésére egyéb módszerek is alkalmazhatók (pl. vazektomizált bika festékpatronnal, aktivitásmérő–lépésszámláló pedométer). A technológia fejlődésével komplett ivarzás megfigyelő rendszerek is vannak már, melyek pl. online küldenek információt a telefonra. Az ivarzás megfigyelés nem csak a mesterséges termékenyítésre szánt teheneknél fontos! A ciklikus ivarzás az állat egészséges nemi működéséről tájékoztat, illetve bika jelenléte esetén a többszöri visszaivarzás felhívhatja a figyelmet valamilyen problémára, mely állatorvosi vizsgálatot, beavatkozást igényel.Munkaszervezés optimalizálása

Korábban már szó esett arról, mennyire lényeges szezonális elletés esetén, hogy a borjak közel azonos korúak legyenek. Egyszerűsödik a munkaszervezés, a választás és értékesítés egy időben történhet. A vemhes/ellett tehenek takarmányozása is pontosabb, hiszen közel azonos periódusban járnak. A fedeztetési idénynek is minél rövidebbnek kell lennie. A legprecízebb gazdaságokban ez 45-60 nap. A mesterséges termékenyítés és a természetes fedeztetés kombinált alkalmazása során javasolt a termékenyítési időszak korai szakaszában inszeminálni (első 25-30 nap), majd a tehénállományra tisztogató bikákat rakni. Bizonyos esetekben az ivarzás szinkronizálás is szóba jöhet, amivel tovább szűkíthető a termékenyítési intervallum, bár ez csak mesterséges termékenyítés esetén lehet indokolt.

Helyes bikahasználat

Ha a bikák kihelyezése csoportos tartásban történik – azaz egy gulyában több bika található –, akkor fontos szempont, hogy lehetőleg a bikák közel azonos életkorúak legyenek. Fiatal bikát nem célszerű tapasztalt, idősebb bikával összetenni, mert nagy valószínűséggel utóbbi fog felülkerekedni a rangsor vitában, ami nemcsak komoly sérülésekkel járhat az újonc számára, de a tehenek fedezésében sem fog tudni számottevően részt venni. Azonos korú bikák esetében lényeges, hogy már a kihelyezés előtt legyen alkalmuk megvívni a dominancia harcot, ne egymással legyenek elfoglalva a legelőn, ami a fedezés rovására mehet. A bikák váltogatása megoldás lehet, de mindig figyelni kell az optimális ivararányra (átlagosan 1:30-35; fiatal bika esetén ennél szűkebb, tapasztalt bikánál tágabb lehet). Ez némi plusz munkával jár az állatok elhelyezését, szállítását illetően, azonban a pihenő jótékony hatással lehet a nemi aktivitásra. A bikák folyamatos megfigyelése is fontos a teljes fedezési időszakban. Esetleges sérüléseiket, megnövekedett táplálóanyag igényüket folyamatosan ellenőrizni kell, mert a helytelenül táplált bika teljesítménye nem lesz megfelelő. A körömápolást is célszerű a kihajtás előtt néhány héttel elvégezni.Andrológiai vizsgálat

Manapság már rutinszerűvé kezd válni, hogy a frissen minősült eladó bikák mellé komplett andrológiai vizsgálati eredményt is adnak, ami garanciaként szolgál az adás-vétel során. A bikák spermaminőségének évenkénti tesztelése megfontolandó, hiszen érdemesebb előre gondolkodni, mint a termékenyítési időszak közepén JÓ tenyészbikát keresni. Ezzel adott esetben rengeteg idő és pénz megspórolható, kizárható a következő évi gyenge szaporulat egyik lehetséges oka. Egy komplex elemzés magában foglalja a fizikális -, műszeres – és spermavizsgálatot, ellenőrzi a termékenyítőképességet, és feltárja az esetleges zavarokat. Hazánkban többek között a herceghalmi kutatóintézet (NAIK-ÁTHK) munkatársai végeznek helyszíni teljes körű felmérést és mintavételt.

A tudatos tenyésztői munka nélkülözhetetlen része az adminisztráció rendszeres vezetése, majd annak értelmezése és használata! Ezzel nemcsak a hatóság, vagy a tenyésztőegyesület felé történik adatszolgáltatás, hanem a növekvő saját adatbázis egyre több információval látja el az éles szemű és eszű tenyésztőt. Saját érdek is, hogy a kézzel fogható, valós adatokat, melyek adott időszakban, környezeti tényezők mellett ,adott gazdaságban előfordulnak, azt feljegyezzük, vagy – a technológia fejlődésének előnyeit kihasználva– netán azonnal egy kész elektronikus (pl.: telepirányítási, tenyésztés-szervezési) rendszerben rögzítsük.

Ultrahang vizsgálatok

Az ivarzási tünetek eltűnésével már kaphatunk némi információt, de biztosabbat a vemhességvizsgálatot követően lehet mondani. Ennek a legjobb módja manapság az ultrahangos vizsgálat. Az időben észlelt üres állatok újra termékenyítésével, illetve kezelésével is sok időt, pénzt spórolhatunk. Természetesen ilyen esetben érdemes állatorvosi szakvéleményt kérni. Tömegesen előforduló, üresen maradt tehenek a bika nem megfelelő nemzőképességére hívják fel a figyelmet, de akár takarmányozási problémát is jelezhet.

Forrás: agrotrend.hu