Mezőgazdasági hírek

A hideg időjárás miatt drágultak az agrártermékek

2021. április 16., péntek

Pozitív fordulat volt megfigyelhető az agrárpiacokon szerdán. Chicagóban a búza 2,8 százalékkal, a kukorica 2,4 százalékkal, a szójabab 1,5 százalékkal, a repce pedig 1,3 százalékkal drágult. Európában is pluszban zártak a piacok. Párizsban a malmi búza 1,5 százalékkal, a repce 0,4 százalékkal, a kukorica pedig 1,3 százalékkal került többe, mint előző nap. Londonban a takarmánybúza kereskedés is áremelkedést hozott.

Az amerikai búza-, kukorica- és szójabab-határidők együtt emelkedtek szerdán, támogatva azokat az aggodalmakat, hogy az Egyesült Államok középnyugati síkságán bekövetkező rendkívüli hideg időjárás akadályozhatja a növények fejlődését – közölték a kereskedők. Chicagóban a kukorica 2,4 százalékkal erősödött, és elérte a legmagasabb szintet 2013 júniusa óta. A legnagyobb mértékben a búza határidős árszintje növekedett.

“A jövő heti hideg időjárás foltokban a búza károsodásának kockázatát jelenti az Egyesült Államok síkságának déli egyharmadán; lehetséges károsodás a kelet-középnyugati kukoricában is” – közölte a Commodity Weather Group. Az időjárás miatt egyes termelők késleltethetik a kukorica és a szójabab ültetését, mivel az ennyire hideg hőmérsékleten nem tesz jót az elvetett növényeknek.“Az Egyesült Államokban a várható hőmérséklet nem egészen illik a “súlyos “kategóriába, de a jelenlegi pillanat rengeteg kérdést vet fel a korai kukorica- és szójababvetéssel kapcsolatban” – emelte ki Matt Zeller, a StoneX piaci elemzőcég.

A szakértők közben száraz időjárást jósolnak a következő hetekben az európai kontinensen. “A franciaországi időjárást továbbra is érdemes szorosan figyelni” – közölte az Agritel. “Az elkövetkező hetek időjárás-előrejelzése a vízhiány kockázatára utal, ami növeli az árak szilárdságát, beleértve a 2021-es termésre vonatkozókat is” – tették hozzá.

Európában is optimista hangulat uralkodott, mind a négy kiemelten fontos agrártermék, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is drágult. Egy tonna malmi búzáért Párizsban májusra 220,75 eurót adtak, ez 3,25 eurós plusz. Az érdeklődés is visszatért az elmúlt napok alacsony érdeklődése után a parkettre, összesen 29 873 kontraktus kötöttek a piaci szereplők. Szeptemberre 37 661 üzletet kötöttek, ami igazán kiemelkedőnek nevezhető. Erre a határidőre 204,75 eurós kurzus alakult ki, ami 3 eurós árnövekedést jelentett. A kukorica 221 eurós tonnánkénti árszintje 2,75 eurós pluszt követően alakult ki. A repce 1,75 euróval drágult tonnánként és 507 eurón ment pihenőre az árjegyzés. A takarmánybúza Londonban 201 angol fontba került tonnánként, ez 2 angol fontos árnövekedés után alakult ki.

Forrás: agroforum.hu