Mezőgazdasági hírek

A Hajdúságban találkozik az agrárium krémje

2023. augusztus 7., hétfő

Idén immár 21. alkalommal rendezik meg augusztus 11-e és 13-a között Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expót, a Kelet-Magyarországi Agrárfórumot és a már hagyományos traktorhúzó versenyt. A szakmai programot és show-elemeket egyaránt tartalmazó rendezvényt az Agrárszektor szakmai részvételével is támogatja.

A rendezvényen szó lesz a sertés- és baromfiágazat, valamint a szarvasmarha és tejágazat lehetőségeiről, a kerekasztal-beszélgetésben helyi termelők is részt vesznek. A növénytermesztés előtt álló kihívások, az élelmiszer-feldolgozás és az automatizáció is szóba kerül egy külön szekció keretein belül. Ebben a szekcióban elsősorban kerekasztal-beszélgetés keretében a műtrágya, növényvédő szerek, vetőmag és gépesítés, automatizálás helyzetéről, kínálatáról, ágazati kérdésekről lesz szó.

Sok lóerő kis helyen

A rendezvény leglátványosabb eleme minden bizonnyal mégis a traktorhúzó verseny. “Magyarországon immár huszonhárom éve Hajdúböszörmény képviseli az Európai Traktorhúzó Szövetségben hazánkat. Az Olaszországból érkező súlypadot a 100 méteres versenypályán a legerősebb traktor tudja csak végighúzni és a második húzásban a 25 tonnára terhelt súlypad pályán történő végighúzása különösen nehéz feladat.

Ez a verseny a lóerőkről, a motorok teljesítményéről, a traktorosok ügyességéről, mindemellett pedig a traktorok látványáról, szépségéről, nagyságáról és hangerejéről szól

– fogalmazott Ficsor László, a Hajdúböszörményi Traktorhúzó egyesület elnöke. Több kategóriában versenyeznek a külföldi traktorok, Heavy Modified, Light Modified, Superstock és Mini Modified kategóriákban. Mindemellett a magyar amatőr traktorhúzó versenytraktorok is részt vesznek a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság futamain. A verseny lényege: az győz, aki a súlypadot a leghosszabban tudja végighúzni a pályán.

Forrás: agrarszektor.hu