Mezőgazdasági hírek

A hagyma, amitől senki nem könnyezik

2022. február 4., péntek

Európában egyelőre csak bizonyos országokban lehet hozzájutni a Nunhems harminc évnyi nemesítői munkájának eredményeként piacra dobott átütő újdonsághoz, de ha jó fogadtatásra talál, akkor a következő évtől szélesebb körben is elérhető lesz, ígérik.

A Sunions® hagymaA Sunions® hagyma

Fotó: BASF

Aligha kell sokáig fejtegetni, hogy miért korszakos újdonság a „könnymentes” hagyma. A BASF frissen megjelent sajtóközleménye szerint pedig ráadásul a Sunions® márkanéven forgalmazott hagymának ez a tulajdonsága a tárolás során sem vész el, sőt, csípősödés helyett idővel inkább tovább lágyulnak az aromái. Ahogy a közleményben olvasható, a Nunhems – a globális agáripari vállalatcsoport, a BASF zöldségnemesítő és zöldségvetőmag-forgalmazó részlege – több mint harminc éve dolgozik egy ilyen hagyma létrehozásán, kizárólag hagyományos (értsd: nem GMO) nemesítési módszerekkel.

Az pedig, hogy most már bizonyos kiválasztott országok fogyasztói is megkóstolhatják az újdonságot, számos piaci szereplő együttdolgozásának köszönhető. A BASF a vetőmagon kívül termesztési szaktanácsadással és minőségbiztosítással járult hozzá mindehhez, illetve közvetítő szerepet vállalt a hagymatermesztő szervezetek és a kereskedelmi láncok között.Az USA-ban és Kanadában már 2017-ben megjelent a piacon az újdonság, Európában pedig Spanyolország volt az első, ahol hozzá lehetett jutni, 2020-tól. Most jelentősen bővült a kiválasztott országok köre, Olasz- és Franciaországban, illetve Nagy-Britanniában 2021 decemberében és 2022 januárjában dobták piacra a Sunions® hagymát, februártól pedig már Németországban is kapható. Bilgehan Suer, a BASF regionális zöldségvetőmag-termékfelelőse, illetve a Sunions® európai projektvezetője elmondta, hogy egyelőre még limitált mennyiségben érhető el az újdonság, így csak bizonyos szupermarketláncokkal dolgoznak együtt a már említett nyugat-európai országokban.

Hogy melyik lesz a következő kiválasztott ország, az a helyi érdeklődéstől és a szállítható mennyiségtől függ majd, de mindenképpen a piac bővítése a cél, mondta.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu