Mezőgazdasági hírek

A globális kínálat csökkenése miatt drágult a búza

2022. január 12., szerda

Az eladók kerültek enyhe fölénybe kedden a terménypiacokon. Chicagóban a búza 1 százalékkal, a kukorica 0,1 százalékkal, a szójabab pedig 0,1 százalékkal drágult, miközben a repce 0,4 százalékot vesztett értékéből. Európában a malmi búza, a kukorica és takarmánybúza zárta plusszal a napot, míg a repce ára itt is csökkent.

Az Egyesült Államok határidős búzapiaci jegyzései mintegy 1%-kal emelkedtek kedden a globális exportüzlet élénkülése és a szűkös kínálat miatt, megelőzve az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának szerdán esedékes fontosabb jelentését – közölték kereskedők.

A kukorica és a szójabab is drágult, a várt jelentés tartalmazni fogja az USA 2021-es növénytermesztésére vonatkozó frissített becsléseket és a december 1-jei készletadatokat. A dél-amerikai termés időjárással kapcsolatos aggodalmai és az emelkedő kőolajárak is alátámasztották a trendeket.

A búza határidős jegyzésárai erősödtek, meghosszabbítva a kilábalást a múlt héten látott több hónapos mélypontról, miközben Algéria, Törökország és Japán búzát keresett a világpiacon.“A globális importtenderek kezdenek egy kicsit élénkülni. Ez valószínűleg a holnapi jelentés előtti pozíciók felvétele miatt van” – mondta Terry Reilly, a Futures International vezető elemzője.

A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan arra számítanak, hogy az USDA szerdán a legkisebb amerikai búzakészletekről számol be 2007 óta. Az árualapok nettó short pozíciót tartanak a határidős búzaügyletekben, így a piac sebezhetővé válik a short-fedezetekkel szemben. A kukorica és a szójabab határidős árai folyamatosan erősödtek az USDA jelentései és a dél-amerikai terméskilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság előtt.

A brazil élelmiszer-ellátási és statisztikai hivatal, a Conab 140,5 millió tonnára csökkentette Brazília 2021/22-es szójabab termésére vonatkozó becslését a korábbi 142,8 millióról. A Conab konzervatívabb volt, mint a magán tanácsadó cégek, amelyek a múlt héten sokkal nagyobb mennyiséggel csökkentették a szójatermelési előrejelzéseket. A forró, száraz időjárás veszélyezteti a terméskilátásokat Argentínában és Dél-Brazíliában.

“Az időjárás-előrejelzés némi csapadékot sejtet a dél-amerikai kontinensen, ami azonban továbbra is nagyon kevés maradna, főként Argentínában, tekintettel a nagyon magas hőmérsékletre” – áll az Agritel tanácsadó cég közleményében.

Európában a malmi búza 276,75 euróba, a kukorica 244,75 euróba, a repce 795 euróba, a takarmánybúza pedig 215,35 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu