Mezőgazdasági hírek

A fejlesztés a legfontosabb a járvány után

2020. június 11., csütörtök

Egyetlen helyes döntés van a koronavírus-járvány utáni helyzetben: fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, piacot veszít – jelentette ki Nagy István agrárminiszter kedden Pacsán.

Nagy István a Pulyka-Java Baromfifeldolgozó Kft.-nél tett üzemlátogatása után beszélt arról, hogy a rendkívüli helyzetben a baromfiágazatnál az állatjóléti programokban részt vevő 2370 termelőnek a lehető legrövidebb idő alatt kifizetik a támogatásokat, és az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások esetében is ez a cél – írja a hirado.hu.

Az élelmiszeripar nyolcmilliárd, a baromfiágazat hárommilliárd forint támogatásban részesül

Létrehoztak egy 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői számára, továbbá 80 milliárd forint értékben új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet meg az agrártárca az állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára – mondta Nagy István.

Kifejtette: a válságkezelő támogatási programot a következő két hétben hirdetik meg, ebből az élelmiszeripar nyolcmilliárd, a baromfiágazat hárommilliárd forinttal részesül.

A beruházási pályázati csomagot a nyár folyamán teszik közzé, 50 milliárd forint értékben a teljes állattenyésztési ágazatot felöleli majd a felhívás, amelynek újdonsága, hogy 50 százalékos támogatás mellett 500 millió forintról kétmilliárd forintra emelik a maximálisan elnyerhető összeget.

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy a magyar agrárvállalkozások, gazdálkodók, termelők, élelmiszer-forgalmazók a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben is helytálltak.A magyar családok ellátási zavarok nélkül vészelték át a járványhelyzetet, március 14-én még a karácsonyi forgalmat is megháromszorozta a kiskereskedelemben a vásárlói roham, de ennek ellenére is mindig folyamatos volt az ellátás.

Forrás: agrotrend.hu