Mezőgazdasági hírek

A farmrobotok precízebbé teszik a szántóföldi élelmiszertermelést – I. rész

2023. február 13., hétfő

A munkaerő mennyiségi és minőségi hiánya, az inputanyagok árának emelkedése, a növényvédő szerek és a műtrágyák csökkentését célzó intézkedések mind lendületet adnak az új ipari forradalomnak, amely már zajlik a mezőgazdaságban. Már vannak olyan robotok, amelyek teheneket fejnek; vannak digitális rendszerek baromfik etetésére; mesterséges intelligenciát használó többkarú robotok eperszedéshez.

A mezőgazdasági drónok, az önvezető traktorok és a vetőmag-ültető robotok azok közé az újítások közé tartoznak, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a jövő élelmiszerellátásában, mivel az autonóm gazdálkodás azt ígéri, hogy több termést termelhetnek a gazdálkodók kevesebb erőfeszítéssel és kisebb környezetterheléssel. A globális mezőgazdasági hiányok világszerte hatással vannak az élelmiszerláncokra. 2021-ben az Egyesült Királyságban működő National Farmers’ Union (NFU) levélben fordult Boris Johnson miniszterelnökhöz, amelyben a „Covid Recovery Vízum” bevezetését kérte az ellátási láncban tapasztalható munkaerőhiány enyhítése érdekében. A mezőgazdasági és agrárélelmiszeripari munkacsoport szerint 2025-re 114 000-re nőhet a munkaerőhiány a kanadai mezőgazdasági ágazatban. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol a bevándorlók számának változása mezőgazdasági munkaerőhiányt okoz. A Global Market Insights Inc. kutatása szerint a piaci előrejelzések szerint az autonóm mezőgazdasági szektor (agrár robotok piaca) 2027-re meghaladja a 95 milliárd dollárt.

Fotó: Small Robot Company

„A fejlődés a költségek csökkentésével kezdődik” – mondja Sam Watson-Jones, a Small Robot Company elnöke, aki egy többgenerációs családi gazdálkodó.

Ezért Agliában Tom a búzasorok között halad, útja során megáll: szkennel, térképez, ellenőriz, fényképez. Dick szorosan követi, időnként megáll és elektromos árammal végez pontos gyomirtást. Harry precíz méreteket követve vet el magokat. Láthatatlan, de a folyamatokat felügyelő Wilma figyeli a fejlődésüket, összesíti a többiek által küldött adatokat.

Tom, Dick és Harry farmrobotok, Wilma az éber mesterséges intelligencia. Ők egy kicsi, de növekvő forradalmat jelentenek a mezőgazdasági világban, talán a következő ipari forradalmat. A bristoli székhelyű start-up vállalkozás a Small Robot Company termékei ezek a mechanikus mezőgazdasági gépek. Az autonóm farmrobotok támogatói lelkesen nyilatkoznak ennek a technológiának a mezőgazdaság jövőjét forradalmian befolyásoló lehetőségeiről. „Azáltal, hogy pontosabbak és célzottabbak leszünk, a mezőgazdasági robotok következő generációja segíthet megvédeni a biológiai sokféleséget és a természeti környezetet” – mondja Andrew Hoad, a Waitrose’s vezetője. A Waitrose az első kereskedelmi ügyfelei voltak a robotok 2021-es piaci bevezetésükkor a Small Robot Company-nak.

Fotó: Small Robot Company

A Tom, Dick, Harry és Wilmát használó szántóföldi gazdaságok 95 százalékkal csökkenthetik a vegyszerek használatát. Hasonlóan drámai arányban csökken a szén-dioxid-kibocsátás úgy, hogy mindez nem megy a jövedelmezőség rovására. A cég adatai szerint a bevételek körülbelül 40 százalékkal nőnek, a költségek pedig akár 60 százalékkal is csökkennek.

A Small Robot Company egy olyan agritech start-up csoport tagja, amely abban reménykedik, hogy megoldja a gazdálkodás legsürgetőbb kihívásait.

A szűkös profitok és a csökkenő hozamok örökös problémái mellett a közelmúlt globális eseményei is felforgatták az ágazat egészét.

Angliában is a munkaerőhiány tartós problémát okozott az elmúlt néhány évben. A nehézségek megnövekedett érdeklődést és beruházási kedvet váltottak ki az angol gazdákban a robotika és az automatizálás iránt. A Juniper Research becslései szerint az agritech piac értéke 2025-re 22,5 milliárd dollár lesz, az éves növekedés pedig várhatóan 150 százalékos.

Természetesen a kisebb start-up cégek mellett a nagy nemzetközi mezőgazdasági gép gyártók is gőzerővel részt vesznek a fejlesztésekben. A mezőgazdaság előtt számos kihívás áll és a legnagyobb cégek jelentős erőforrásokat fektetnek be, hogy megfeleljen ezeknek a kihívásoknak. Az egyik a John Deere ahol, véleményük szerint három alapvető technológia alakítja a jövőt: az elektromosítás, az automatizálás és az autonómia (mesterséges intelligencia).

Fotó: John Deere

A villamosítás nem csak az akkumulátorok energiaforrásként való felhasználását jelenti. A John Deere szakemberei szerint ez magában foglalja a belső égésű motorok és a hidraulikus rendszerek elektromos motorokra történő cseréjét is.

Az elektromos motorok nem csak nagy nyomatékkal rendelkeznek alacsony fordulatszámon, hanem hatékonyabbak, megbízhatóbbak és könnyebbek is.

Saját fejlesztésük az a kompakt elektromos traktor, amely a John Deere 1R sorozatán alapul. A gép fő jellemzője a TLT nagy teljesítménye, amely több mint 10 000 m² füvet képes lenyírni egyetlen akkumulátortöltéssel (4,5 üzemóra alatt). A nagy teljesítmény mellett az alacsony karbantartási költségek is előnyösek elsősorban azon felhasználok számára, ahol emissziómentes és alacsony zajszintű működés szükséges.

Az autonómia az automatizáláson keresztül képzelhető el. A John Deere szerint olyan technológiát használta a cél, amely a lehető leghatékonyabbá teszi a vezetőt. Ez a fejlődés a gépet irányító AutoTrac™ műholdvezetéssel kezdődött. Ma az Interactive Adjuster (ICA) az S700 kombájnjaikra van felszerelve, amely lehetővé teszi a valós idejű automatikus beállítást.

“A mezőgazdaság egészen a közelmúltig mindig arról szólt, hogy többet termeljünk, több lóerővel, több ráfordítással, több hektáron, de az új digitális korszak mindezt megváltoztatja. Az elmúlt évtizedben a kutatás arról szólt, hogy többet tegyünk kevesebbel, és eszközökkel lássuk el a gazdálkodókat a tájékozott döntések meghozatalához”

– mondta Jahmy Hindman, a John Deere műszaki igazgatója.

Fotó: John Deere

A vezető nélküli traktorok célja, hogy megszabadítsák a gazdákat a 8-12 órás napi vezetéstől. Lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy a telefonjukon vagy számítógépükön lévő alkalmazáson keresztül átvehessék az irányítást. A gazdálkodó az alkalmazás segítségével elhelyezheti a traktort, végighajthat egy táblát, megfordulhat, visszajöhet és manőverezhet az akadályokon. A John Deere új autonóm traktorkoncepciója egy nagyon kompakt villanymotoron alapul, ennek köszönhetően a károsanyag-kibocsátás nulla, a zajszint pedig nagyon alacsony. Ezenkívül csökkennek a kopási és karbantartási költségek.

Autonóm permetező drón gyomszkennerrel és terménypermetezővel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik a gyomok légi szkennelését és azok specifikus szabályozását. A 10,6 literes tartály teljesen automatikusan megtöltődik egy szántóföldi határállomáson, amely lehetővé teszi az automatikus akkumulátortöltést is.

Fotó: John Deere

A repülési idő 30 perc 100%-ig feltöltött akkumulátorral. Ennek a drónnak a fő előnye a peszticidek pontos kijuttatása, ami jelentősen csökkenti a felhasznált mennyiséget. Ezenkívül a légi permetezés a talajviszonyoktól függetlenül lehetséges.

Az autonóm új önjáró permetező könnyebb, mint egy hagyományos önjáró permetező, és 560 literes szertartállyal van felszerelve.

Eső után is használható a szántóföldeken anélkül, hogy talajtömörödést okozna. Az 1,9 méteres hasmagasság és a négykerék-kormányzás nagyon sokoldalúvá teszi, miközben a lánctalpak csökkentik a talajnyomást és szélesítik a felhasználási tartományt.

A nagy nemzetközi mezőgazdasági gép gyártók gőzerővel részt vesznek a szántóföldi autonóm rendszerek fejlesztésében. Van aki kiegészítő berendezéseket fejleszt és gyárt traktorok számára, amelynek köszönhetően azok egy önvezető mezőgazdasági géppé alakíthatóak. De van aki könnyű és hordozható robot „kutyára” biza a növényvédelmet. Cikkünk folytatásában (szántóföldi robotok II. rész) ezekről mind beszámolunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu