Mezőgazdasági hírek

A falugazdászok minden segítséget megadnak az egységes kérelem-beadással kapcsolatosan

2020. április 3., péntek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara intenzív egyeztetést folytat az illetékes döntéshozókkal arról, hogy – a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel – egyszerűsödjön az egységes kérelmek beadásának ügyrendje. A falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük benyújtásában. Az ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek, amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség.

A gazdálkodók számára kulcsfontosságú területalapú támogatási kérelmek 70 százalékát (mintegy 115 ezer kérelmet) minden évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai adják be. Ezzel az ingyenes szolgáltatással 2014 óta több mint 1000 milliárd forint támogatás megszerzéséhez nyújtott segítséget a köztestület. A NAK idén is kiemelt figyelmet fordít az egységes kérelmek szankciómentes beadásának 2020. április 6. és május 15. közötti idejére – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A kamara – a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt – egyeztetéseket folytat az illetékes döntéshozókkal, hogy elkerülhető legyen több tízezer olyan személyes találkozó, ami csak a meghatalmazások másik falugazdász általi megkötéséhez lenne szükséges.

A kamarát az a cél vezérli, hogy lehetőleg személyes gazdálkodói jelenlét nélküli ügyintézéssel, de a falugazdászok közreműködésével a május 15-i szankciómentes beadási határnapig benyújtható legyen valamennyi érintett kamarai tag egységes kérelme.

A NAK egyúttal hangsúlyozza, hogy a falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük beadásában.

A NAK – tagjai és munkavállalói egészségének védelme érdekében – korlátozta a falugazdász-irodák ügyfélfogadási rendjét. Ez a rendelkezés a kérelembeadási időszak alatt is hatályban marad.

A falugazdászok így a kérelembeadási ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek. Amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség.

Az esetleges személyes ügyintézés idején a kamara – szakértő által kialakított protokoll alapján – gondoskodik a falugazdász-irodák biztonságos kialakításáról, a kézfertőtlenítők elhelyezéséről, illetve a személyek közötti kellő távolságok betartásáról.  

Azon kamarai tagokat, akik korábban is falugazdász közreműködésével adták be a kérelmüket, a falugazdászok időpont-egyeztetés miatt keresik telefonon, legkésőbb április 20-ig. Az előre egyeztetett ügyfélfogadás ugyanis segít a hatékonyabb és gyorsabb ügyintézésben.

Így a NAK ezúton is kéri tagjait, hogy – a telefonos egyeztetés előtt – ne keressék fel személyesen a megszokott falugazdász-irodát.

Amennyiben a jelzett időpontig nem érkezett értesítés, a kamarai központi ügyfélszolgálat díjmentesen hívható 06-80/900-365 számán vagy az ugyfelszolgalat kukac nak pont hu címén kérhető felvilágosítás.

Azon kamarai tagok, akik új ügyfélként ettől az évtől kívánják igénybe venni a falugazdászok segítségét, a mielőbbi kapcsolat- és adatfelvétel, valamint időpont-egyeztetés érdekében szintén a központi ügyfélszolgálatot keressék a fenti elérhetőségeken.

Forrás: agrotrend.hu