Mezőgazdasági hírek

A cél, hogy a termelés legyen nyereséges – a fehérjenövény-ágazat lehetőségei

2019. december 16., hétfő
Területalapú és termeléshez kötött támogatásokkal, beruházásösztönzéssel, valamint az öntözésfejlesztés előmozdításával segíti a kormány a fehérjenövény-ágazat eredményességét. Mindezt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a Magyar Szója-és Fehérjenövény Egyesület év végi záróeseményén.

Feldman Zsolt évértékelésében elhangzott, hogy idén az év eleji szárazság ellenére az elmúlt öt év átlagánál 14 százalékkal több szóját takarítottak be. Az országban hatvanezer hektáron 170 ezer tonna szója termett, a termésátlag 2,86 tonna/hektár volt, ami lényegesen alacsonyabb a kívánatos 3,5 tonnás hektáronkénti termésátlagnál.

Az államtitkár elmondta, hogy november végéig az Államkincstár 212 milliárd forint előleget fizetett ki a gazdálkodóknak. Idén közel 3500 szemesfehérje-termelő és mintegy 16500 szálasfehérje-termelő nyújtott be támogatási kérelmet. Ezzel kapcsolatosan az államtitkár is hangsúlyozta, hogy az ágazat szereplőinek azon kell dolgozniuk, hogy maga a termelés legyen nyereséges. Ugyanis – ahogy az a rendezvény egyik előadásában elhangzott – a szántóföldi növénytermelők adózás előtti nyereségének 80,5 százaléka a jövedelempótló agrártámogatásokból származik.

Feldman Zsolt kitért arra, hogy a támogatások mellett az ágazatot segíti a beruházásokat intenzíven ösztönző gazdaságpolitika is, az év első háromnegyed évében 15 százalékkal nőttek a beruházások. A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80 százalékig átvállaló kamattámogatási program.

A tanácskozás ideje alatt elfogadott, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a gazdák alkalmazkodni tudjanak az időjárás okozta kihívásokhoz és tovább javuljon a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

Már elindult az állami főművek rekonstrukciója és fejlesztése, a Vidékfejlesztési Programban javultak az öntözéses pályázatok feltételei, és az engedélyezési eljárást az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény a gazdák számára kiszámíthatóvá teszi – sorolta az eredményesebb gazdálkodás további feltételeit Feldman Zsolt.

A tanácskozás alapvetése, hogy a népességnövekedés miatt a világ fehérjeszükséglete nő. Emiatt és a fogyasztási szokások változásai miatt a szójatermelésnek széles távlatai vannak. Ahogy arra az előadók rávilágítottak, a piaci lehetőségekből azonban csak akkor fognak a magyar termelők profitálni, ha tartósan 3,5-4 tonnás termésátlaggal termelnek. Emellett lehet, hogy változtatnunk kellene azon is, hogy exportunk főleg feldolgozatlan alapanyag.

A jobb terméseredmények elérése érdekében számos fajta és technológiai kísérlet zajlott idén hazánkban – ezek ismertetése mellett az előadók arra is kitértek, hogy nemcsak a termésátlagok növelése, hanem a szója beltartalmi mutatóinak javítása is cél legyen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu